Књига Ивана Ивањија о контроверзама Мађарске револуције

Пре тачно шездесет година, 23. октобра 1956, у Мађарској су избили немири. Побуна против совјетске власти, тачније окупације. Угушена је за мање од десет дана, а тадашња СФРЈ играла је важну улогу у покушајима да се криза разреши мирно. Овај историјски догађај фасцинирао је тада младог новинара Ивана Ивањија који је пре десет година објавио књигу о мађарској револуцији, а ових дана ју је обновио.

Мађарска револуција сломљена је 1956. године речима Имреа Нађа: "Данас у зору совјетске снаге су почеле напад на Будимпешту". У Југославији представљана као побуна против зле совјетске империје. Иван Ивањи је од првог дана устанка био на репортерском задатку.

"Tада је свет стајао пред опасношћу великог рата, великог сукоба, a ја сам имао срећу као млад новинар са 27 година да упаднем у ту гужву и да нешто пишем и сазнам", прича Ивањи.

Млади новинар направио је репортажу за недељник Младост. А онда је више од пола века проверавао податке о историјском догађају који је био много сложенији. Јер се истовремено на другом крају света одвијала Суецка криза. Рат око Египта.

"Једини случај у историји када су СССР и САД у Савету безбедности гласале против Велике Британије и Француске. Отада је Америка истерала, уствари, Енглезе да буде велика сила, да има колоније. Америка је преузела све што је имала Енглеска, али је тада препустила Мађарску и Пољску која се бунила СССР-у", напомиње Ивањи.

У новом издању књиге "Мађарска револуција 1956" слика актере. Од комуниста до хортијеваца.

"Жртва тог догађаја је Имре Нађ, који је био агент КГБ-а, а Кадар је био у затвору када је Нађ био председник владе. После је Нађ обешен, а Кадар је био секретар партије. То је књига пуна историјских контроверзи", истиче новинар Милан Милошевић.

Нама су ови догађаји интересантни због улоге Југославије. Тито је на Брионима водио тајне разговоре са Хрушчовим. Када је револуција сломљена, премијер по мери револуционара Имре Нађ добио је азил у југословенској амбасади. Две године касније, ипак је погубљен.

"Југославија је имала велики утицај у тој кризи, углавном позитиван. Они су покренули револуцију да би били као Југославија", истиче историчар Слободан Марковић.

И после 60 многи документигодина о Револуцији покренутој 23. октобра и угушеној 4. новембра 1956. су тајна. Укључујући и оне које је Имре Нађ тада донео у југословенску амбасаду.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи