Србија између "Словенског братства" и "Платинастог вука"

Тек што су српски пилоти завршили вежбе са руским колегама, за неколико дана почињу војне вежбе руских, српских и белоруских специјалаца и то све на тлу Србије. Зашто свака војна вежба са Русима изазове јаче реакције него вежбе са земљама НАТО-а?

Прва заједничка војна вежба Србије и Руске Федерације одржана је пре две године у Никинцима код Руме. Увежбаване су противтерористичке операције, а свету је послата порука о блиској војној сарадњи Русије и Србије.

Тактичка антитерористичка вежба "Срем 2014" била је резултат споразума о војнотехничкој сарадњи који је Србија потписала са Русијом годину раније.

Након Никинаца, Србија и Русија настављају војну сарадњу и у 2015. години, али овога пута у Русији. Вежба се звала "БАРС 2015", што је скраћени назив за Братство авијатичара Русије и Србије.

Мирослав Зечевић, командант 890. мешовите хеликоптерске ескадриле, каже да су војницима вежбе биле вишеструко корисне.

"Радили смо тамо ракетирање земаљских циљева, рад са дизалицом, односно извлачење повређене особе уз помоћ хеликоптерске дизалице. Радили смо зону више пилотаже у пилотажним зонама, чиме смо стекли увид у ниво њихове оспособљености и добили смо елементе које бисмо могли да имплементирамо у нашу обуку", каже Мирослав Зечевић.

Политичка порука

Војне вежбе не служе само за размену војних искустава, него њима земље шаљу и одређену политичку поруку. Зато неким вежбама осим официра, присуствују дипломате, војни аташеи и новинари.

Тако је Братислав Гашић, тадашњи министар одбране, на војној вежби "Срем 2014" послао поруку о војној неутралности Србије.

"Ми смо и војно неутрална држава и посвећени смо ка четири стратешка стуба: ЕУ, Русија, САД и Кина", рекао је тада Гашић.

Владан Живуловић, председник Атлантског савета у Србији, сматра да Русија овим војним вежбама жели да покаже да је присутна и у овом делу Европе и на Балкану.

"То је нека порука вероватно НАТО-у и западним земљама", каже Живуловић.

Новинар листа Политика Мирослав Лазански каже да Русија има економску корист од ових вежби.

"Они су заинтересовани да земље које имају њихови технику и даље настављају да купују њихову технику, али и да су спремни да помогну у обнови ресурса и да желе да имају пријатељске земље на Балкану. Руси желе да покажу и да сваки покушај изолације Русије не може да прође", каже Лазански.

Прошле године је на територији Руске Федерације, поред "БАРС-а 2015", одржана и вежба "Словенско братство 2015".

У њој су са руским и српским војницима први пут учествовали и припадници војске Белорусије.

Реч је о ваздушно-десантним батаљонима три земље, који изводе антитерористичке вежбе. Ове земље у новембру вежбу "Словенско братство" настављају у Србији.

Пуковник Мирољуб Чупић, заменик команданта специјалне бригаде, каже да су се специјалци обучавали за коришћење руских падобрана.

"Вежбали смо извршење десаната из њихових авиона. Интересантно је за нас било да смо скакали из авиона Ил-76, што до сада нисмо имали прилику. Те авионе ми немамо и у неким заједничким будућим дејствима смо се оспособили за тај задатак", каже Чупић.

Заставник Братислав Арсић, заменик командира тима 63. падобранског батаљона, веома је задовољан овим војним вежбама.

"Нама је то крајње корисно, јер ми скупљамо искуства из тих заједничких вежби. Упоређујемо тактичке процедуре и поступке. И што би рекао наш народ, узимамо добро, коригујемо лоше ствари и то је крајње корисно за нас", каже Арсић.

Војне активности Руске Федерације и Србије наставиле су се и ове године. У новембру ће се у Србији одржати "Словенско братство 2016", а недавно је одржана и вежба "БАРС 2016".

Бане Крњајић, начелник штаба 204. ваздухопловне бригаде, каже да је за сваког припадника војске све што излази из свакодневних активности корисно.

"Тера човека да се више посвети, размишља о тој активности, да би она што успешније била реализивана", каже Крњајић.

Одјеци у региону

Наставак вежби са Русијом, међутим, изазвао је пажњу у региону.

Хрватска председница је на самиту НАТО-а изјавила да је забринута због вежби "Словенско братство".

Скоро истовремено су са одржавањем БАРС-а у Србији, амерички и хрватски војници извели војну вежбу под називом "Пума". Увежбавана је инвазија на државу која угрожава безбедност западне војне алијансе.

Мирослав Лазански каже да је тешко знати да ли се одржавање ових вежби случајно поклопило.

"Не знам да ли је коинциденција да се временски поклопило једно са другим, с обзиром на то да смо ми ову вежбу са Руском Федерацијом најавили пре пола године, тако да је свака држава могла да организује да се поклопи. Нема разлога за тим, ова наша вежба је малог обима. Било каква примедба из иностранства зашто вежбамо са Русима је безобразлук када се види колико вежбамо са НАТО земљама. Много, много више вежбамо са њима него са Русијом", указује Лазански.

Владан Живуловић каже да неке земље користе такву сарадњу Србије и Русије као нешто што може да угрози земље НАТО-а.

"Међутим, НАТО је врло свестан положаја Србије као неутралне земље, не врши никакав притисак на Србију да се учлани, а Србија овим показује да је неутрална. Јер Србија обавља те вежбе и са НАТО земљама, са америчком војском и овде са Русима, тако да ту не видим никакав проблем", каже Живуловић.

Вежбе са највећима

Ако питате војнике, свака вежба им је драгоцена. Било када искуства размењују са мањим војним силама, било са највећим.

Мирослав Зечевић, командант 890. мешовите хеликоптерске ескадриле, каже да Србија јесте мала земља у односу на Руску Федерацију, али да се наши пилоти не осећају инфериорно.

"Да, имају дуже искуства у експлоатацији платформи, али ни у једном моменту нисмо били инфериорнији. Ми смо размењивали искуства, нисмо толико учили. Поента саме вежбе није била у учењу, него у размени искуства", напомиње Зечевић.

Братислав Арсић, заменик командира тима 63. падобранског батаљона, каже да су тактички поступци две земље идентични.

"Углавном се све своди на опремљеност и физичку припрему", каже Арсић.

Србија је у последње три године учествовала и у војним вежбама са земљама припадницима НАТО пакта.

Вежбе су организоване са војскама САД, Бугарске, Румуније, Македоније и Хрватске. У бази "Југ" су организоване и вежбе седам држава.

"Платинасти вук 15" и "Платинасти вук 16". Циљ је био обука за ефикасну употребу неубојитог оружја и за очување мира у мултинационалном окружењу.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво