На листи лекова о трошку РФЗО 22 иновативна лека

Управни одбор Републичког фонда за здравствено осигурање усвојио је предлог Централне комисије за лекове да се на листу лекова о трошку РФЗО уврсте 22 иновативна лека.

На листи ће се наћи осам иновативних лекова из области педијатрије, четири за трансплантацију, четири за хематологију (болести крви) и шест за лечење малигних тумора.

Из РФЗО истичу да ће 17 лекова уврстити на листу уз закључивање посебних уговора са 11 фармацеутских компанија, а преосталих пет лекова намењених лечењу деце по поступку који не подразумева закључивање посебних уговора.

После одлуке УО РФЗО следи потписивање посебног уговора директора РФЗО са 11 фармацеутских компанија за 17 иновативних лекова који ће се издавати о трошку осигурања.

Након тога следи поступак њиховог укључивања на листу, а тиме се знатно поправља доступност иновативних, иначе јако скупих лекова, пацијентима у Србији.

"Посебним уговорима и преговарањем које је посебна комисија интензивно водила ове недеље омогућено је да се за средства од око 996,5 милиона динара опредељених за лекове, на листу укључи далеко већи број иновативних лекова, него што би то било могуће да се ишло класичним путем обезбеђивања лекова за листу", наглашавају у РФЗО.

На списку приоритетних лекова који је предложила Централна комисија за лекове састављена од 11 стручњака, првобитно је било 28 препарата, за које у Србији постоји 18 носилаца дозволе, али нису сви они били заинтересовани за закључивање посебних уговора са РФЗО.

У предвиђеном року 12 фармацеутских компанија које су носиоци дозвола за приоритетне лекове доставило је РФЗО своје понуде за закључење посебних уговора и то за 22 приоритетна лека.

Централна комисија за лекове је потом донела одлуку да се на листу ставе 22 иновативна лека, а да се за три лека са списка приоритетних лекова, укључивање на листу одложи док се за то не створе финансијски услови.

Последњи пут, иновативни лекови су стављени на листу 2012. године.

Иновативни лекови су потпуно нове, патентом заштићене фармаколошке формуле које садрже активну супстанцу која до његове производње никада није коришћена у хуманој медицини, или пак садржи нову комбинацију активних супстанци, које се у медицини појединачно користе или су се користиле, али никада у таквој комбинацији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара