Више од 20.000 радника обезбеђења могло би да остане без лиценце

Појединци и предузећа који желе да раде у приватном сектору безбедности од 1. јануара 2017. морају да имају лиценцу. До сада је тај документ добило само око 3.600 особа и 22 фирме иако, према неким проценама, у тој области ради око 27.000 људи. И док представници радника траже померање рока, из МУП-а одговарају да се то неће догодити и подсећају да је закон донет пре три године.

Пре него што задуже нове униформе, радници фирми за обезбеђење морају да прођу обуку, положе стручни испит, добију лиценцу и службену легитимацију. Представници радника сматрају да би пре примене закона требало детаљно регулисати радно-правне односе запослених у том сектору. Предлажу одлагање и разговор са послодавцима и МУП-ом.

Александар Стојановић из Независног синдиката радника приватног обезбеђења каже да се отвара питање да ли ће страни корпоративни системи имати монопол којим ће се угасити 80 одсто малих фирми, у којима ради 30 до 40 хиљада људи.

"Питање је и интегрисани инспекцијски надзор од стране МУП-а и инспекције рада. У односу државе према делу услужне цене, односно плаћања цене ангажоване за ову услужну грану", каже Стојановић.

У МУП-у очекују да ће сви заинтересовани спремно дочекати први јануар. Кажу да има довољно центара за обуку, а да међу заинтересованима има и бивших полицајаца, професионалних војника и припадника безбедносних служби који су ослобођени обуке и само морају да положе стручни испит.

"Рокови се неће померати. МУП је током целе 2016. апеловало на све субјекте приватне безбедности да предузму мере и активности како би се ускладили са одредбама закона. Ово је последњи апел МУП-а и последњи рок за неко усклађивање", истиче Наташа Игњатовић из Министарства.

Упозоравају сва јавна предузећа и установе које имају своје службе обезбеђења да се закон и на њих односи. На пословима обезбеђења у тим фирмама убудуће могу да раде само радници са лиценцама.

"То не могу да буду ни портири ни магационери ни домари ни неке друге врсте занимања које су они декларисали својим службеним актом. Постоје сада одређени проблеми како ће се они у одређеној ситуацији определити за друга радна места – да ли могу да прођу све ове безбедносне провере, све задатке, лекараске прегледе итд.", указује Александар Недић из Привредне коморе Србије.

По овом закону они који буду ангажовали раднике или предузећа која немају лиценцу за приватно обезбеђење могу да буду кажњени и са милион динара.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи