Брнабић: Ускоро захтеви за замену здравствених књижица преко е-управе

Биће потребно шест корака за електронску процедуру замене постојећих здравствених књижица за картицу здравственог осигурања, најавила су ресорна министарства. Министарка за државну управу и локалну самоуправу Ана Брнабић каже да ће грађани моћи да се пријаве за замену књижица преко е-управе од половине новембра.

"Ево нас скоро на почетку новембра, а само једна трећина грађана је то до сада завршила. Нова Влада Србије, Министарство за државну управу и локалну самоуправу и Министраство здравља су изашли у сусрет грађанима и захтеве за замену здравствених књижица ставили су у хитне приоритете у електронску управу", рекла је Брнабић новинарима у Новом Саду.

Прецизирала је да ће посао бити завршен до средине новембра и да ће грађани моћи преко е-управе да поднесу захтев за замену папирних здравствених књижица картицама здравственог осигурања.

"Преко портала е-управа ће електронски моћи да се пријаве за замену здравствених књижица за нове картице. Ми као два министарства апелујемо на грађане да нема потребе да чекају у редовима и праве гужве на шалтерима, да ћемо ово обезбедити као нову електронску услугу", нагласила је министарка.

Подсетила је да је ово друга електронска услуга која се уводи после пројекта "Бебо добродошла на свет", којом се електронски из породилишта омогућава пријава бебе, пријава пребивалишта и добијање здравствене књижице.

Како каже иницијатива да се пријава за замену здравствених књижица уведе као електронски сервис стигла је од грађанина баш из Новог Сада.

Шест корака за замену здравствене књижице

Интернет адреса националног Портала еУправа је: www.euprava.gov.rs, наводи се у саопштењу Министарства државне управе и локалне самоуправе и Министарства здравља.

Подршку ресорним министарствима у овом пројекту пружају Дирекција за електронску управу и Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО), наведено је у саопштењу два министарства.

Електронска процедура замене постојећих здравствених књижица за картицу здравственог осигурања (КЗО) завршава се у шест корака:

1. Корисник преко Портала еУправа, након што се улогује или отвори свој налог, одлази на услугу РФЗО Подношење захтева за картицу здравственог осигурања;

2. Корисник пронађе филијалу РФЗО у општини на којој је пријављен и попуни електронски образац за издавање нове књижице;

3. Корисник добија аутоматски генерисану уплатницу од 400 динара за плаћање таксе;

4. Уплатница садржи јединствени позив на број који је неопходно навести приликом плаћања таксе. У овом тренутку она може бити плаћена путем е-банкинга, м-банкинга или одласком на шалтер поште или банке;

5. Када информација о извршеној уплати стигне у РФЗО почиње се са израдом картице здравственог осигурања;

6. Корисник добија обавештење путем СМС-а када може подићи документ у својој филијали РФЗО.

Корисници треба да знају да уколико преко њиховог осигурања право на здравствено осигурање остварује још неки члан породице, такса ће бити увећана за још 400 динара по особи, наведено је у саопштењу.

Важно је напоменути да уколико не измире новчану надокнаду за све чланове породице за које су унети подаци, а који се воде на корисника осигурања, корисник ће морати да оде лично у филијалу РФЗО како би комплетирао предају захтева за чланове породице.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи