Дан ослобођења Новог Сада, војска представила ново наоружање

Нови Сад обележио је Дан ослобођења у Другом светском рату свечаним дефилеом Војске Србије, која је на Дунавском кеју представила ново наоружање и војну опрему. У паради је учествовало 700 припадника Министарства одбране и Војске Србије.

Председник Србије Томислав Николић истакао је да се Србија данас, као и много пута у својој историји, опет бори за принципе правде у међународном праву и поретку и исте стандарде за све.

На почетку свечаности председник покрајинске Владе Игор Мировић рекао је да је Дан ослобођења изузетан дан и да "јасна мисија (војске) увек опстаје, мисија родољубља и заклетве - бити спреман да у борби дам и свој живот".

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић пожелео је добродошлицу свима у Нови Сад који је Град-херој и будућа Европска престоница културе.

Он је рекао да су у темеље тог града "уграђене хиљаде живота да би се данас живело слободно" и да Нови Сад неће заборавити те жртве и неће одустати од темељни вредности антифашизма.

"Срећан ти Нови Саде дан освајања слободе. Живела Србија!", истакао је Вучевић. 

Командант Новосадског гарнизона бригадни генерал Жељко Петровић рекао је да су Новосађани и њихови гости били у прилици да виде приказ дела оперативних способности Војске Србије, а да су у моторизованом ешалону приказана или нова или модернизована средства.

Највеће интересовање код посматрача изазвали: оклопно возило точкаш "лазар", артиљеријски систем "нора", ракетни систем "алас" и друга опрема. "Нора" се, како је речено РТС-у, извози у југоисточну и јужну Азију, Африку и Блиски исток.

Свечаност је завршна скоком десет падобранаца из хеликоптера ВС који су се приземљили на популарној плажи на Дунаву "Официрац".

Бројни посетиоци су могли да виде и тактичко техничку вежбу речне флотиле у којој је приказано разминиравање дела тока Дунава као и вежбу воденог десанта и онеспособљавања терориста који су отели цивилни брод.

Свечаном дефилеу Војске Србије присуствовали су председник и премијер Србије Томислав Николић и Александар Вучић, министри, представници покрајинске и градске власти Новог Сада, као и гости из иностранства.

У приказу оперативних способности учествовало је 700 припадника Министарства одбране и Војске Србије, међу којима су били припадници Специјалне бригаде, Речне флотиле, РВ и ПВО, Гарде и других јединица Војске Србије. На свечаности је приказано 40 средстава, а 32 у моторизованом ешалону. У приказу је учествовало и 20 пловних објеката Речне флотиле и 20 ваздухоплова РВ и ПВО Војске Србије.