Светски кардиохирурзи у Београду

Председник Србије Томислав Николић подсетио је на отварању Међународног конгреса о превенцији кардиоваскуларних болести да у Србији свака друга особа умре од болести срца и крвних судова, пре свега од инфаркта и шлога.

Николић је нагласио да му је увек драго када у Србији може да поздрави најзначајнија имена светске научне мисли, јер је то велики комплимент за нашу земљу и њену академску заједницу, јер се земље домаћини бирају по заслузи и доприносу, по угледу.

"Не говорим о значајном и видљивом развоју конгресног туризма, већ о приметно другачијој, промењеној перцепцији Србије", нагласио је Николић на скупу који је организовало Међународно удружење за васкуларно здравље (ИСВХ) и Удружење центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога (ХИСПА).

Председник Србије је рекао да је импозантан број од око 800 учесника, али да је импресивна и агенда научних сесија која броји 50 предавача из 20 земаља.

"Све ме то уверава у успех овог конгреса чије резултате ћете понети у своје клинике, институте, универзитетске амфитеатре и поделити размењена знања и искустваса колегама и студентима", рекао је председник.

Председник Удружења ХИСПА проф. др Небојша Тасић каже да ће на скупу заједно кардиолози, неуролози, ендокринолози, нутриционисти размењивати искуства и најсавременија научна сазнања у борби против инфаркта и шлога.

У ту борбу, како је рекао, морају осим лекара бити укључени и грађани, јер се само заједничким радом могу постићи резултати.

Теме о којима ће се говорити на скупу биће и улога магнезијума у заштити од кардиоваскуларних болести, неадекватна физичка активност, борба против стреса, гојазности.

"Боримо се и за персонализовану превенцију, што значи дасвакој особи појединачно одредимо слабе тачке и креирамо програм њиховезаштите", нагласио је Тасић.Подсетио да су инфаркт и шлог убице број један у Србији, и да је то поражавајућа статистика која се мора мењати.

Заменик градоначелника Андреа Младеновић нагласио је да је скуп прилика да се размене искуства, али и да гости из иностранства упознају престоницу Србије.

Међународни конгрес одржава се данас и сутра у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи