Прекинута блокада Мердара, аутобусима омогућен пролаз

Око 200 путника, углавном српске националности, било је блокирано на административном прелазу Мердаре са косовске стране због тога што тамошњи органи нису дозволили пролаз аутобусима из Грачанице и Косовске Митровице, захтевајући међународне дозволе за транспорт.

Официр за везу Владе Србије у Приштини Дејан Павићевић, потврдио је за РТС да је отклоњена блокада саобраћаја на Мердару са косовске стране и да су путници са Косова и Метохије ушли у централну Србију.

"Решили смо проблем, путници су прошли административни прелаз. До оваквих застоја у будуће не би требало да долази", нагласио је Павићевић.

Власник фирме "Кимко" Богољуб Маринковић рекао је раније да за превоз путника поседује све папире које косовска полиција, царина и друге службе захтевају, укључујући и дозволе за међународни транспорт.

Косовске полицијске и царинске службе су неколико сати држале у блокади око 200 стотине путника углавном српске националности, захтевајући од ауто-превозника да им у дозволама за превоз пише: "Превознику се дозвољава да пређе међународни прелаз Мердаре између Косова и Србије".

У дозволама које поседује ауто-превозник чији су путници били блокирани није било те реченице.

У два наврата, косовске власти данас су вратиле са административних пунктова Мердаре и Јариње и са прелаза "Ђенерал Јанковић" са Македонијом две групе српске деце са Косова, која су кренула на екскурзију у Нови Сад и на извођење драмске представе у Скопљу.

Канцеларија за Косово и Метохију у свом саопштењу најоштрије је осудила малтретирање путника.  Самовољом представника приштинских власти, малтретирањем су била изложена српска деца на административним прелазима Јариње и Мердаре, као и на прелазу "Ђенерал Јанковић", истиче се у саопштењу.

"Бескрупулозност Приштине данас је прелила пуну чашу јасном поруком да су Срби и њихова деца ускраћени за елементарна људска права, као што је право на слободу кретања. Они који малтретирају децу не заслужују ништа осим гнушања и презира", наводи се у реаговању Канцеларије.

"Фрустрирањем, препадањем и покушајем затварања српске деце у резерват не доприноси се стварању међунационалног поверења, а данашњи бесрамни чин показује да неки насилници у Приштини то заправо и не желе", подвлачи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво