Брнабић: Србија је шампион у поштовању мањинских права

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић изјавила је да је Србија потврдила да је шампион у Европи у поштовању мањинских права и да намерава да тако и остане.

"Велика ствар по којој се Србија разликује у поштовању права националних мањина од многих других земаља, па и оних у Европској унији, јесте та што смо институционализовали механизам за сарадњу са националним мањинама кроз Националне савете", рекла је Ана Брнабић после састанка са председницима Националних савета националних мањина.

Како је додала, то је механизам који је препознат и од ЕУ, и од Савета Европе и ОЕБС-а као један од најбољих за заштиту права националних мањина.

"У претходном периоду Влада Србије је пуно урадила на развоју дијалога и обезбеђивању развоја права и слобода националних мањина радећи са Националним саветима на Акционом плану за остваривање права националних мањина који је усвојен у марту ове године", истакла је министарка.

Наглашавајући да је пуна имплементација тог националног Акционог плана тренутно најважнији задатак, Брнабићева је рекла да се ресорно Министарство у том погледу ослања како на Националне савете, тако и на институције, као што су Повереник за заштиту равноправности и Канцеларија за људска и мањинска права.

"Пред нама је и рад на изменама и допунама два важна закона – Закона о правима националних мањина и Закона о националним саветима националних мањина. Надамо се да ћемо овим показати још једном да је Србија један од шампиона у Европи у поштовању права националних мањина", поручила је Брнабићева.

Наводећи да је ресорно министарство отворено за конструктиван дијалог за решавање појединих проблема у овој области, министарка је додала да је до овог састанка дошло самно два месеца после њеног преузимања дужности у Министарству државне управе и локалне саомоуправе управо зато што је ово важно и комплексно питање.

Пауновић: Реализовано 80 одсто мера из акционог плана 

Вршилац дужности директора Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић је рекла да то тело прати имплементацију Акционог плана, и да је већ почело да припрема први извештај о спровођењу тог плана који се односи на период до краја јуна 2016. и који ће бити представљен крајем овог месеца.

"Преко 80 одсто мера из Акционог плана су реализоване по динамици и у предвиђеном временском оквиру", истакла је Пауновићева, оценивши да то потврђује пуну посвећеност и Владе Србије и свих 70 учесника у имплементацији тог документа и закључујући да Акциони план за права националних мањина у пракси заиста живи.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић је рекла да је Република заиста пуно урадила на томе да унапреди систем заштите и остваривања права националних мањина, али да је на састанку такође указала на проблеме са којима се сусрећу припадници мањина.

То су углавном, како је навела, проблеми везани за употребу матерњег језика, информисање, и недостатак одређених капацитета. Јанковићева је изразила задовољство због пуне спремности и разумевања које је показало ресорно министарство за решавање проблема, посебно оне који се тичу дискриминације, што се посебно опдноси на положај ромске мањине.

Јене Хајнал, председник Националног савета мађарске националне мањине, и заменик председника Координације национаних савета, оценио је данашњи састанак врло корисним са аспекта дефинисања методичких и финансијских категорија за праћење имплементације Акционог плана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи