Најбољи примери дуалног образовања на Београдском сајму

Како изабрати факултет? Да ли приватни или државни? Како да вас школовање што боље припреми за све захтевније тржиште? Одговоре на та и остала питања везана за школство добићете на Сајму образовања, који се следеће недеље одржава под слоганом "Образована Србија – успешна Србија".

Промоција знања и могућности образовања кроз конкретне примере, на непосредан и креативан начин. У центру пажње је функционално знање, предузетништво, веза учења и привреде.

"Ми ћемо ове године на Сајму представити све оно што мислимо да је актуелно и ново, највише у вези са моделима образовања уз рад и праксу, али не као оне познате и кратке дуалне моделе, него моделе који прожимају целу средњу школу и факултет, али и покушај да следеће године направимо тај модел кроз васпитну функцију основне школе", рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Најгора последица досадашњег средњошколског образовања: неприпремљеност за тржиште рада, па, онда, и велика незапосленост.

"Без претходног радног искуства тешко долазе до радног ангажмана, а предузетништво сматрају авантуром и ризиком и углавном се не усуђују да покрену сопствени посао јер сматрају да немају довољно знања, вештине и искуства да га воде", каже председник ПКС Марко Чадеж.

Од исте бољке болује и високо образовање. Сајам је прилика и да се факултети представе на занимљив начин, али и да искажу потребу за реформом која би скратила време студирања.

"Ако на једном факултету, на пример, уместо за четири, студент у просеку заврши студије за седам година, то значи да је у једној генерацији ова Србија изгубила 2.100 година. Замислите која је то вредност производње на нивоу једне земље", каже декан Београдске банкарске академије Хасан Ханић.

Најављује се и конкурс за ангажовање 200 наставника који ће се бавити растерећивањем наставних програма. Кад је реч о тврдњама синдиката да се 224 директора школа оглушило о упутство за преузимање технолошких вишкова, из Министарства најављују да ће наредних дана предузети све законске мере.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво