Мушкарци жртве насиља, неразумевање најближих и околине

Насиље у породици, према женама и деци, вишегодишњи је проблем који Србија законима и едукацијом покушава да смањи. Међутим, све чешће жртве породичног насиља су и мушкарци. Могу ли мушкарци бити жртве жена насилника и да ли се одлучују да починиоце пријаве?

Ако бисмо вам рекли да вашег комшију од два метра туче супруга од "метар и жилет", вероватно бисте се насмејали, међутим, да такви случајеви нису реткост кажу у новосадском "Удружењу очеви".

Председник "Удружења очеви" Дејан Павловић каже да је жртва насиља, да је био физички нападнут и да је доживео психичко насиље у браку и након брака.

"Када сам покушао да пријавим насиље, наишао сам на зид код институција. Доживео сам да ме је истражна судија К. Ђ. питала: 'Да ли те је жена тукла?'  'Да', кажем, а она на то каже: 'Па шта, мушко си!'", испричао је Павловић.

Из Сигурне куће порука да насиље, било оно физичко, психичко или економско, не треба да трпе ни жена ни мушкарац.

"То су те предрасуде преко којих се овде тешко прелази. Зашто би трпео насиље, ако је мушкарац, мислим пол не значи ништа. Ако смо равноправни у свим погледима, онда морамо да будемо равноправни и у спречавању насиља и да се за сваки облик насиља кажњава на адекватан начин", рекла је Весна Станојевић из Сигурне куће.

У спречавању насиља битну улогу имају државни органи, односно њихова ефикасна подршка.

Адвокат Никола Радосавовић каже да су центри за социјални рад, тужилаштво и полиција кључни државни органи у препознавању и спречавању насиља у породици.

"Они морају да наступе чим се догодило насиље. Најважније је брзо сазнање да се насиље догодило, како би се донеле одлуке о томе где ће се сместити деца, где ће се сместити насилник, био он мушко или женско, а где жртва", каже адвокат.

Као један од проблема, мушкарци наводе и неразумевање најближих, околине, али и стигму.
"Где год да смо тражили помоћ, били смо практично одбачени, а од околине стигматизовани, обележени за читав живот", каже Павловић.

"Ми имамо сигурне куће за жене, али зна се зашто је то тако. Међутим, ми бисмо помогли и мушкарцу који је жртва ако нам се обрати за помоћ, у договору с њим и онако како би му било потребно", каже Весна Станојевић.

Званичних података о броју пријављених и процесуираних случајева насиља жена над мушкарцима за сада нема. Иначе, за насиље у породици предвиђене казне су од три месеца до 15 година затвора.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво