Лазић: Нема враћања са шалтера са електронском картицом

Репубички фонд здравственог осигурања обезбедио је скоро 8.000 читача електронских картица и ниједан осигураник са не сме да буде враћен са шалтера било које здравствене установе, рекла је за РТС в. д. директора РФЗО Верица Лазић.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Верица Лазић је објаснила да се на електронским картицама налазе сви подаци осигураника, а установе имају алате да провере валидност електронске картице.

"Осим тога, шалтерски радник то може да провери преко веб-сервиса, сајта, или самим контактирањем наше испоставе. На директорима здравствених установа је да организују посао и да шалтерски радници не враћају осигуранике са новим картицама", рекла је Лазићева.

В. д. директора РФЗО наглашава да систем функционише и да "мора да функционише" и подвлачи да је РФЗО благовремено, током 2015. обавештавао све директоре здравствених установа како функционише систем електронске здравствене картице.

Додаје и да су запослени у Фонду вршили обуку шалтерских радника у свим установама, тако да, сматра Лазићева, систем заиста мора да функционише.

"На директорима здравствених установа је да организују посао и да шалтерски радници не враћају осигуранике са новим картицама. Ниједан осигураник са електронском картицом не сме да буде враћен са шалтера било које здравствене установе", истакла је Лазићева.

Додала је да је рок за замену старих здравствених књижица за нове електронске картице 31. децембар, а да су, поред захтева, потребна документа стара - важећа здравствена књижица, лична карта и уплатница на 400 динара, уколико осигураник није из групе која не плаћа ту суму.

"Захваљујући донацији Народне банке Србије, социјално угрожене категорије становништва, жртве насиља у породици, сва новорођена деца, као и деца са посебним потребама не плаћају 400 динара за израду картице здравственог осигурања", рекла је Лазићева.

Сматра да је "негативна кампања током 2013. године" дестимулисала осигуранике РФЗО да благовремено замене књижице, тако да чекају последњи моменат, али је додала да је радно време шалтера продужено у испоставама где су гужве, односно у испоставама Нови Београд, Вождовац, Звездара, Стари град, као и у Нишу, Крагујевцу, Новом Саду.

Нове електронске здравствене картице могу се добити на 180 локација РФЗО у Србији, а сви директори филијала продужиће радно време у складу са потребама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара