Преминула Милка Цанић

После дуге и тешке болести, преминула је Милка Цанић, дугогодишњи супервизор популарног квиза "Слагалица".

Место и време сахране биће накнадно објављени.

Милка Цанић је рођена 18. јула 1944. године у Београду. Постала је позната по томе што је у свакој емисији "Слагалице" поздрављала гледаоце на исти начин: "Добро вече".

Од 2002. била је супервизор у квизу "Слагалица". Објавила је четири уџбеника из књижевности, приручник "Српски за странце", а лекторисала је више од 1.000 књига. Милка Цанић је радила као професорка српскохрватског језика у Приштинској гимназији, затим у Војној гимназији у Београду, а од тада и као лектор.

На парламентарним изборима 2008. године била је на листи кандидата за посланике коалиције ДСС–НС. 

На телевизији је, како је рекла у интервјуу за портал студената ФПН-а Журналист, почела да ради случајно, на предлог пријатељице која је била спикерка у РТС-у.

"Она ме је једног дана позвала и питала: 'Хоћеш ли ти, Милка, да дођеш мало да помогнеш у програму Србија данас као лектор?' Ја кажем да то никад нисам радила, у ствари, јесам радила као лектор, али не као телевизијски и не знам да ли ћу то знати. 'Знаћеш', каже она и тако је то почело. После ње ме је мој колега Жика Чебић позвао да радим у 'Слагалици', њему сам исто тако одговорила да не знам да ли ћу то знати, јер је то тешко и одговорно да се по читав дан дружите с књигама. Он каже: 'Хоћете, хоћете, ја знам да хоћете', и срећа те смо моја уредница и ја нашле заједнички језик и та сарадња је добро почела", навела је Милка Цанић.

Објаснила је да је њен посао у "Слагалици" био сложен и одговоран.

"Ја сам онај који контролише сва питања од првог до последњег слова. Прво морам да проверим да ли је то питање тачно, пре свега материјално, затим стилски, затим језички. На снимању водим рачуна да све протекне регуларно, да неко не буде оштећен. Ако такмичар да другачији одговор од оног који ми имамо, ја заустављам снимање све док не проверим да ли тај одговор може да се призна. Постоје неке области попут математике и физике, где ја нисам јака, онда зовем своје пријатеље, сараднике, стручњаке, који су моји супервизори. Ако се неко питање поновило или није тачно, ја то скидам, пишем друго, преформулишем. Није баш једноставно, јер сваког дана морате да будете нови, необични, актуелни, да заголицате и дете које вас гледа и човека од осамдесет година, који иза себе има велико искуство и знање", рекла је Милка Цанић.

На питање зашто се гледаоцима обраћа само са "Добро вече", рекла је да јој се тај поздрав учинио као најприкладнији.

"У почетку, било је само да треба климнути главом. После је, на захтев гледалаца, требало да кажем понеку реченицу и дошли смо до тога да ја преузимам улогу водитеља, који више нема шта да каже ако ја кажем све", навела је Милка Цанић.

Додала је да није остварила све своје снове јер их је, како је рекла, имала довољно за пет живота.

"Ја сам свашта волела да будем: астронаут, фармацеут, певачица, али са школованим гласом, сликарка, а ја сам антиталенат за сликање. Много тога сам желела, али свако од нас има један живот и није у стању да оствари баш све што жели. Међутим, када имате породицу, имате децу, ви сте главни сан испунили", рекла је Милка Цанић. 

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво