Преминула Милка Цанић

После дуге и тешке болести, преминула је Милка Цанић, дугогодишњи супервизор популарног квиза "Слагалица".

Место и време сахране биће накнадно објављени.

Милка Цанић је рођена 18. јула 1944. године у Београду. Постала је позната по томе што је у свакој емисији "Слагалице" поздрављала гледаоце на исти начин: "Добро вече".

Од 2002. била је супервизор у квизу "Слагалица". Објавила је четири уџбеника из књижевности, приручник "Српски за странце", а лекторисала је више од 1.000 књига. Милка Цанић је радила као професорка српскохрватског језика у Приштинској гимназији, затим у Војној гимназији у Београду, а од тада и као лектор.

На парламентарним изборима 2008. године била је на листи кандидата за посланике коалиције ДСС–НС. 

На телевизији је, како је рекла у интервјуу за портал студената ФПН-а Журналист, почела да ради случајно, на предлог пријатељице која је била спикерка у РТС-у.

"Она ме је једног дана позвала и питала: 'Хоћеш ли ти, Милка, да дођеш мало да помогнеш у програму Србија данас као лектор?' Ја кажем да то никад нисам радила, у ствари, јесам радила као лектор, али не као телевизијски и не знам да ли ћу то знати. 'Знаћеш', каже она и тако је то почело. После ње ме је мој колега Жика Чебић позвао да радим у 'Слагалици', њему сам исто тако одговорила да не знам да ли ћу то знати, јер је то тешко и одговорно да се по читав дан дружите с књигама. Он каже: 'Хоћете, хоћете, ја знам да хоћете', и срећа те смо моја уредница и ја нашле заједнички језик и та сарадња је добро почела", навела је Милка Цанић.

Објаснила је да је њен посао у "Слагалици" био сложен и одговоран.

"Ја сам онај који контролише сва питања од првог до последњег слова. Прво морам да проверим да ли је то питање тачно, пре свега материјално, затим стилски, затим језички. На снимању водим рачуна да све протекне регуларно, да неко не буде оштећен. Ако такмичар да другачији одговор од оног који ми имамо, ја заустављам снимање све док не проверим да ли тај одговор може да се призна. Постоје неке области попут математике и физике, где ја нисам јака, онда зовем своје пријатеље, сараднике, стручњаке, који су моји супервизори. Ако се неко питање поновило или није тачно, ја то скидам, пишем друго, преформулишем. Није баш једноставно, јер сваког дана морате да будете нови, необични, актуелни, да заголицате и дете које вас гледа и човека од осамдесет година, који иза себе има велико искуство и знање", рекла је Милка Цанић.

На питање зашто се гледаоцима обраћа само са "Добро вече", рекла је да јој се тај поздрав учинио као најприкладнији.

"У почетку, било је само да треба климнути главом. После је, на захтев гледалаца, требало да кажем понеку реченицу и дошли смо до тога да ја преузимам улогу водитеља, који више нема шта да каже ако ја кажем све", навела је Милка Цанић.

Додала је да није остварила све своје снове јер их је, како је рекла, имала довољно за пет живота.

"Ја сам свашта волела да будем: астронаут, фармацеут, певачица, али са школованим гласом, сликарка, а ја сам антиталенат за сликање. Много тога сам желела, али свако од нас има један живот и није у стању да оствари баш све што жели. Међутим, када имате породицу, имате децу, ви сте главни сан испунили", рекла је Милка Цанић. 

број коментара 41 Пошаљи коментар
(четвртак, 20. окт 2016, 17:14) - Radevic Slobodan [нерегистровани]

In Memoriam

Veliki je gubitak"odlazak" Milke Canic.Imao sam zadovoljstvo da,u pauzama prilikom snimanja i ucestvovanja u kvizu"Slagalica",je licno upoznam i mogu vam reci da su mnogi imali pogresnu sliku o njoj,na osnovu onog poznatog"dobro vece".Bila je vrlo duhovita i komunikativna osoba i dala je poseban doprinos i "pecat"kvizu"Slagalica",pre svega u kreativnom smislu.Zelim joj da pronadje mir i spokoj koji je godinama zaobilazio a koji je istinski zasluzila.

(четвртак, 20. окт 2016, 12:16) - Milan [нерегистровани]

Vječnaja pamjat

Saučešće porodici, rodbini i RTS. Nažalost, već četiri godine Milka Canić nije bila uživo u Slagalici, ali će ostati večno u sećanju RTS i svih nas koji volimo porodični kviz Slagalicu. Neka počiva u miru Božijem.

(четвртак, 20. окт 2016, 11:56) - глас разума [нерегистровани]

вечна слава

Најлепше и најславније "Добро Вече" се преселило у вечност. Одавно се осећа већ да квизу недостају те две топле речи са почетка сваке емисије, које су постале нешто антологијско на српској ТВ. Милка Цанић је била јединствена и није се могла тек тако заменити неким другим супервизором у почетним минутима квиза... она ће заувек остати неки добри дух "Слагалице", који је у не малој мери допринео слави и популарности тог квиза коју данас има. Нека јој је вечна слава и лака црна земља, а најсимпатичнији супервизор отишао је у вечност!

(четвртак, 20. окт 2016, 11:25) - Gospodin [нерегистровани]

Preminula Milka Canić

Bila je divna žena. Neka joj je večni pokoj u Carstvu nebeskom.

(четвртак, 20. окт 2016, 04:01) - Derventa [нерегистровани]

Tužna vest

Neka joj bog dušu prosti, iskreno saučešće porodici

(четвртак, 20. окт 2016, 00:50) - Jasmina [нерегистровани]

:'(

Iskreno mi je zao!

(среда, 19. окт 2016, 23:27) - Aleksandar [нерегистровани]

Milka canic

Нека јој је вечна слава и хвала за све што је учинила за све нас почивај у миру госпођо цанић
Последње лаку ноћ гопођо цанић нека те на небу чувају анђели

(среда, 19. окт 2016, 23:26) - anonymous [нерегистровани]

milka

iskreno saucesce obitelji canic

(среда, 19. окт 2016, 22:59) - Александар Ђорђевић [нерегистровани]

Збогом , Милка

Кад се каже Милка Цанић мисли се - Слагалица а кад се каже Слагалица мисли се - Милка Цанић.
Милиони гледалаца Слагалице вечерас су тужни .

(среда, 19. окт 2016, 22:37) - anonymous [нерегистровани]

Iz Toronta...

Slagalica je bila i ostace moja najomiljenija emisija na RTS - u , koju u ovim penzionerskim danima pratim sa zadovoljstvom i gledam svakodnevno.
Gdja Milka Canic je ispisala najlepse njene redove i okupila porodicu uz nesto zabavno i korisno , a poucno u isto vreme...
Pocivaj u miru, divna zeno, a porodici moje iskeno saucesce.