Новим законом до бољег положаја жена на селу

У Србији на селу живи око милион и по жена, које су и даље међу најугроженијим социјалним групама. У посебно тешком положају су оне које се баве пољопривредом. Нови закон о финансијској подршци породици са децом треба да побољша њихов положај. Наиме, први пут ће бити предвиђена могућност да жена власница имања има породиљску накнаду као што имају и друге жене.

Жене које раде на селу углавном су, показује пракса, економски зависне од мушакарца, најчешће и здравствено угрожене. Како и саме кажу, раде много, а њихов рад мало се цени.

Милена Антић Јанић из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања најављује да би нови Закон о финансијској подршци породици са децом могао би да побољша положај жена на селу.

"Циљ је да жене власнице пољопривредних газдинстава остварују могућност на надокнаду. То је битно јер оснажује жену и омогућава да док живи и ради на селу буде заштићена", објашњава Милена Антић Јанић.

Напомиње да је основни циљ да се заштите жене које се баве пољопривредом.

Нови закон о финансијској подршци породици са децом прошао је јавну расправу и добијање мишљења, а неопходно је добијање новог сета мишљења како би ушао у скупштинску процедуру.

"Очекујемо да ће до краја године закон ући у скупштинску процедуру", каже Милена Антић Јанић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво