Упозорење геодетском заводу због недозвољене обраде података

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности упутио је Републичком геодетском заводу упозорење да снимањем камерама у пријемним канцеларијама служби за катастар у Београду, Земуну, Нишу и Новом Саду и даљом обрадом личних података, чинећи податке доступним неограниченом броју корисника интернета, врши недозвољену обраду података о личности.

Повереник Родољуб Шабић је у данашњем саопштењу навео да за обраду података на такав начин Републички геодетски завод нема основ ни у једном важећем закону.

"Као што за овакву обраду података не постоји основ у неком закону, не постоји ни у пристанку лица чије се присуство у просторијама снима", каже Шабић.

Како саопштава Повереник, обавештењима постављеним на улазе у пријемне канцеларије грађани-посетиоци јесу претходно информисани да се врши предметна обрада, али се не може се сматрати да су својим уласком у простор пријемне канцеларије посетиоци дали своју сагласност за предметну обраду у смислу Закона.

У конкретном случају, каже, лица која улазе у простор покривен веб-камерама, немају стварну могућност избора, јер не постоји било која друга могућност да без уласка у просторије Руковаоца података добију услугу због које су и дошли, те се ни њихов пристанак дат на такав начин не може сматрати њиховом слободно израженом вољом.

"Осим тога и сврха овакве обраде података је нејасна и није дефинисана ниједним релевантним законом, а чињеница да се ликови, односно информације о присуству грађана дистрибуирају неограниченом броју припадника интернет заједнице чине обраду несразмерном било којој претпостављеној сврси", рекао је Шабић.

Према Закону о заштити података о личности обрада података о личности је недозвољена ако се врши без ваљаног правног основа, ако сврха обраде није одређена и ако је обрада несразмерна сврси, па је сходно томе обрада података коју врши Републички геодетски завод вишеструко супротна закону.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. окт 2016, 17:06) - anonymous [нерегистровани]

nekog snimaju, nekog osvetljavaju...

E moj dragi, tu vlast radi sta hoce. Meni su postavili reflektor koji mi svetli u stan. Dnevna svetlost u sred noci.