Упозорење геодетском заводу због недозвољене обраде података

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности упутио је Републичком геодетском заводу упозорење да снимањем камерама у пријемним канцеларијама служби за катастар у Београду, Земуну, Нишу и Новом Саду и даљом обрадом личних података, чинећи податке доступним неограниченом броју корисника интернета, врши недозвољену обраду података о личности.

Повереник Родољуб Шабић је у данашњем саопштењу навео да за обраду података на такав начин Републички геодетски завод нема основ ни у једном важећем закону.

"Као што за овакву обраду података не постоји основ у неком закону, не постоји ни у пристанку лица чије се присуство у просторијама снима", каже Шабић.

Како саопштава Повереник, обавештењима постављеним на улазе у пријемне канцеларије грађани-посетиоци јесу претходно информисани да се врши предметна обрада, али се не може се сматрати да су својим уласком у простор пријемне канцеларије посетиоци дали своју сагласност за предметну обраду у смислу Закона.

У конкретном случају, каже, лица која улазе у простор покривен веб-камерама, немају стварну могућност избора, јер не постоји било која друга могућност да без уласка у просторије Руковаоца података добију услугу због које су и дошли, те се ни њихов пристанак дат на такав начин не може сматрати њиховом слободно израженом вољом.

"Осим тога и сврха овакве обраде података је нејасна и није дефинисана ниједним релевантним законом, а чињеница да се ликови, односно информације о присуству грађана дистрибуирају неограниченом броју припадника интернет заједнице чине обраду несразмерном било којој претпостављеној сврси", рекао је Шабић.

Према Закону о заштити података о личности обрада података о личности је недозвољена ако се врши без ваљаног правног основа, ако сврха обраде није одређена и ако је обрада несразмерна сврси, па је сходно томе обрада података коју врши Републички геодетски завод вишеструко супротна закону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво