Мало донора органа у Србији, стручњаци спремни за више трансплантација

Директор клинике за кардиохирургију Светозар Путник каже за РТС да проблем донирања органа постоји годинама уназад и да имамо мањи број донора него друге европске земље. Истиче да је поверење између здравствених радника и људи код којих се догодила трагедија најважније како би се број донора повећао.

Светозар Путник рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да су пацијенти, којима је у четвртак урађена трансплатација јетре и срца, добро.

"Ради се о тешким болесницима, а постоперативни ток иде како смо очекивали. Надамо се да ће све бити у реду. Трансплантирани болесници су били у завршним фазама својих обољења, тако да треба бити опрезан у прогнозама. Могуће да ће током дана бити урађено још трансплантација, јер имамо потенцијалног донора органа", каже Путник.

Додаје да је тачан податак да је свега осам породица дало сагласност да се органи преминулих донирају за спас других и да је спасено 19 живота, а да су трансплантирана само два срца.

"Проблем донирања органа постоји годинама уназад и имамо мањи број донора него друге европске земље. Све друштвене структуре су препознале проблем и укључиле се у активну и агресивну капмању, преко Владе Србије, истакнутих појединаца, РТС-а...

Каже да је поверење најважније за већи број донора.

"То је поверење између здравствених радника и људи код којих се догодила трагедија. Уколико и убудуће будемо градили то поверење ради заједничког циља да помогнемо грађанима, верујем да ћемо имати већи број донара", каже Путник.

Истиче да су тимови стручњака спремни и за већи број трансплатација.

"Имамо компетентне тимове, ентузијазам и стручност не недостају и спремни смо за већи број интервенција", напомиње Путник.

Каже да је важна свест људи да је то корисно и важно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво