Јањић: Храм Христа Спаса у Приштини власништво СПЦ

Архимандрит Сава Јањић саопштио је да је власништво над недовршеним Храмом Христа Спаса и 4,2 хектара у центру Приштине потврдио Унмик два пута 2003. и 2012. године, а да СПЦ има и извод из косовског катастра где се види да је та земља и даље власништво СПЦ.

Јањић је запитао зашто косовска влада толерише правно безакоње Општине Приштина, чији представници поручују да ће цркву претворити у галерију уз констатацију да се у косовској штампи наставља бесомучна хајка против Српске православне цркве и њеног саборног храма у изградњи у центру Приштине.

“Пре неколико дана, градоначелник Приштине је без икаквог судског налога зауставио чишћење више пута оскрнављене цркве, иако пре тога ниједном није реаговао на њено скрнављење и претварање у јавни тоалет”, написао је на свом Фејсбук профилу архимандрит Јањић.

Црква се назива Милошевићевом црквом, иако је њену изградњу одобрио 1990. године управо Хамди Вранићи, косовски Албанац и отац садашњег портпарола партије којој припада градоначелник и која води хајку против те цркве, наводи Јањић.

“"Одлуку Хамдија Вранићија је тек после одобрила Влада Србије. Власништво над овом црквом и 4,2 хектара у центру Приштине потврдио је Унмик два пута 2003. и 2012. године, а СПЦ има и извод из косовског новог катастра, где се види да је ова земља и даље власништво СПЦ”", истиче Јањић.

По којој правној основи градоначелник Приштине, који допушта да се и српска гробљанска капела користи као сметлиште и тоалет, спречава чишћење тог храма и право СПЦ да га користи као богослужбени објекат у изградњи?, запитао је Јањић.

Он је на Фејсбук профилу приказао и документа која потврђују власништво СПЦ над храмом у Приштини и земљиштем.

Недовршена црква Христа Спаса у Приштини више пута је оскрнављена у претходних 17 година, а починиоци нису откривени.

У цркви су 1999. године постављане и експлозивне направе, а касније је то место претворено у јавни тоалет.

Недавно је у цркви подметнут пожар, а након тога је и покренута акција чишћења и сређивања тог објекта, чему се успротивио један мањи број албанских студената Приштинског универзитета, али и општинске власти града Приштине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво