На Фестивалу зимнице у Коцељеви више од 15.000 гостију

Од сланог до слатког, спремиле су домаћице из Коцељеве али и произвођачи из целе Србије за традиционални Фестивал зимнице. За два дана варошицу је посетило око 15.000 гостију. Већина напуњених тегли и флаша је продата.

Целу годину Славица узгаја воће и поврће, три месеца прави зимницу а цео дан лепи етикете на тегле. За фестивал породица Митровић спремила их је 2.000 са 50 различитих производа.

"Супруг и ја радимо и на нашем имању, све поврће произведемо на нашем имању, негде око 60 ари", каже Славица Митровић из Коцељеве.

Педест домаћинстава у Коцељеви припремило је више од 60.000 тегли. Прерађено је на тоне воћа и поврћа. До сада су кажу радиле за своје шпајизе, а сад породице имају дуплу корист.

"Може да се заради, око 800 тегли сам ове године спремила, већину сам продала", наводи Љиљана Анђић из Коцељеве.

"Један део производа иде и у иностранство у Француску, у Беч", истиче Миодраг Митровић из Коцељеве.

"Цене су прошлогодишње, 300 је краставац пуњен феферонима, ајвар 500", наводи Мирослава Мијаиловић.

За два дана број становника у варошици се дуплира. Процењује се да је промет око пола милиона евра. Уз Коцељевачке на фестивалу произвођачи из целе Србије, купци са свих страна.

"Дошли смо да видимо где ће бити добар мед и можда какву паприку", наводи Тонас Верника из Словеније.

"Купила сам велики број тегли, то су сувенири за моје пријатеље у иностранству које редовно носим, сад ће чак и неколико тегли кренути пут Кине", истиче Маријана Исаковић из Шапца.

Домаћи бизнис од домаћег производа, шанса за развој и тамнавског краја.

"Није само продаја ових два дана, него се наставља током целе године и на тај начин пуне своје буџете и на тај начин разрађују и остварују свој породични бизнис", каже председник Општине Коцељева Душан Илинчић.

Да су ајвар, џем или слатко пут до добити уверио се и министар пољопривреде, произвођачима ће држава помоћи подстицајима.

"Ми ћемо изаћи са мерама које се тичу набавке механизације, изградње складишта, набавке додатне опреме, како не би продавали просте пољопривредне производе него правили додатну вредност и правили полупроизводе или финалне производе на тржишту", истиче министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Домаћице су им дале пример кажу у Коцељеви. Ни домаћини зато не заостају. Скоро 200 произвођача зимнице толико и екипа у прављењу гулаша.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво