Омладински кампови чекају боља времена

За потребе смештаја младих, који су после Другог светског рата учествовали у Омладинским радним акцијама, радећи на обнови земље, изградњи путева, мостова и пруга, на простору некадашње Југославије грађена су насеља. Многа од њих данас су приватизована, нека служе за смештај избелица а поједина девастирана чекају боља времена.

Омладинско насеље "Јабука" код Пријепоља изграђено је седамдесетих година за потребе акцијаша који су градили пругу Београд-Бар. У једној смени ту је било смештено и до 800 бригадира. Због нерешених имовинских односа годинама пропада.

Мира Алексић, некадашња заменица команданта за градилиште, рекла је да се не познаје да је ту било насеље и да су тотално разочарани због тога.

"Направише целу пругу а упропастише оно одакле је она почела да се гради", каже заменик команданта главног штаба пруге Београд-Бар Миша Радовић.

Меморијални комплекс "Бошко Буха" споменик је кутуре од изузетног значаја, а годинама је окупљао туристе и пионире. Данас готово да нема посетилаца.

"Ми и ћемо инсистирати да се овде обнове садржаји и да понови оживи комплекс, јер се ради о садржајима који могу да се ставе у функцију. Нама као општини је интерес да ово буде у функцији" каже Драган Зиндовић, председник Општине Пријепоље.

Скоро да нема града у бившој СФРЈ у коме није било Омладинских радних акција. За њихове потребе само у Србији изграђено је више од 20 насеља која су по зaвршeтку акције остајала пионирима и омладинцима на коришћење.

"Већина насеља су девастирана и нису решени имовинско правни односи. Сматрам да држава треба да се позабави њима, да се они ставе у функцију и да буду организовани омладински кампови, одмаралишта, хостели - да би млади могли да бораве у њима и да активно проводе своје летовање и одмор у Србији", каже секретар Феријалног савеза Србије Жарко Гверо.

Једино омладинско насеље које је данас у фукцији је спортски камп Караташ. Тренутно се налази у фази реконструкције. Њиме управља Завод за спорт и медицину спорта који је почео његову реконструкцију како би он поново био омиљена дестинација за ђачке екскурзије, спортске припреме и омладинске семинаре.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво