ХО: Петина младих у Санџаку оправдава насиље у одбрану вере

Резултати истраживања Хелсиншког одбора за људска права показују да петина младих муслимана у Санџаку изјављује да нема ништа против верског насиља, док свака десета млада особа показује да јој не смета чак ни екстремизам уколико се тиме брани вера.

Резултати истраживања "Ставови младих у Санџаку: Колико су млади отворени према исламском екстремизму?", које је данас представљено, показали су и да се 14 до 15 одсто младих у Санџаку осећа угоржено по верском основу.

На питање да ли знају шта је ИСИЛ, одговор је избегло 28 одсто испитаника, а међу онима који су одговорили, 36 одсто њих је рекло да зна, док 64 одсто не зна шта је ИСИЛ.

Аутор истраживања Владимир Илић објашњава да нешто више од петине младих муслимана из Санџака сматра да је оправдано насиљем бранити веру, док је око десет процената дало потврдан одговор на питање да ли је оправдано ићи у другу земљу да би се ратовало.

Говорећи о узроцима за прихватање насиља на верској основи и верског екстремизма, Илић је навео да је реч пре свега о осећању угрожености ислама, јер је, каже, правило да се насиље рађа из осећања угрозености, било оно реално или умишљено.

Илић истиче и да су млади Бошњаци у Санџаку социјално изоловни и атомизовани, и додаје да већина њих нема поверења у комшију исте нације и вере.

"Не верује се имамима, политичким странкама, невладиним организацијама, комшијама, само члановима породице и партнерима. То је усамљеност, а усамљеност на индивидуалном новоу и осећање угрожености на колективном нивоу лако генеришу отвореност према радикалним политичким ставовима", рекао је Илић.

Истраживање је спроведено у мају ове године у Новом Пазару, Сјеници, Тутину и Пријепољу на 670 испитаника узраста од 16 до 27 година.

број коментара 3 пошаљи коментар
(петак, 30. сеп 2016, 06:21)
anonymous [нерегистровани]

Doklesmo stigli

Zastrasujuce?????

(четвртак, 29. сеп 2016, 20:31)
anonymous [нерегистровани]

vera

Ne znam u ime koje vere bi se zrtvovali?Prethodne ili sadasnje?

(четвртак, 29. сеп 2016, 17:56)
anonymous [нерегистровани]

Katastrofalni rezultati istraživanja !

Država se nad ovim mora ozbiljno zamisliti i hitno početi rad na popravljanju stanja. Reč je o veoma opasnim tendencijama i pojavama u veoma aktuelnom trenutku naše sadašnjice.