Обележено 10 година од формирања Специјалне бригаде Војске

Свечаност поводом обележавања Дана Специјалне бригаде Копнене војске одржана је у касарни "Растко Немањић" у Панчеву. Након војничког дела свечаности, свечаног дефилеа и падобранског скока припадника Специјалне бригаде, команданти су у спомен-соби те јединице положили венац у знак сећања на погинуле припаднике.

Председник Републике Томислав Николић, поводом 10. годишњице формирања Специјалне бригаде, одликовао је јединицу Орденом заслуга за одбрану и безбедност III степена, који је изасланик председника Милорад Симић уручио команданту Специјалне бригаде, бригадном генералу Зорану Величковићу.

Изасланик председника Републике је истакао да је Орден врховног команданта Војске Србије резултат вишегодишњег пожртвованог рада те јединице и изразио уверење да ће одликовање бити подстрек за још бољи рад, а осталим јединицама пример који треба да следе, наведено је у саопштењу.

Према речима команданта генерала Величковића, у историјским оквирима 10 година се чини као кратак период, али је темпо којим је Бригада живела и радила био изузетно динамичан и богат.

Прву декаду постојања Специјалне бригаде, навео је он, обележило је више од 10.000 гађања, више десетина хиљада падобранских скокова, хиљаде сати зарона, стотине курсева и селективних обука, и учешће у хуманитарним акцијама кад је год то било потребно.

У основи постигнутих успеха налазе се добро обучени, организовани и ефикасно вођени официри, подофицири и војници. Процес одабира кадра за Специјалну бригаду, као и његов развој и даље вођење у служби, јесте и биће квалитетан и непрекидан, јер су људи најзначајнији фактор у свим јединицама ове врсте у свету, поручио је генерал Величковић.

Он је додао да врхунски кадар употпуњују савремено наоружање и добра материјална база обуке.

Након војничког дела свечаности, свечаног дефилеа и падобранског скока припадника Специјалне бригаде, команданти су у спомен-соби те јединице положили венац у знак сећања на погинуле припаднике.

Поводом Дана бригаде организован је и Отворени дан, па су капије касарне "Растко Немањић" данас биле отворене за све посетиоце.

Специјална бригада Копнене војске формирана је 29. септембра 2006. године, преформирањем и обједињавањем 72. специјалне бригаде и 63. падобранске бригаде, као и делова 82. поморског центра и Противтерористичког одреда "Кобре".

Свечаности су присуствовали изасланик председника Републике Србије Милорад Симић, министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума, представници Министарства одбране и Војске Србије, представници МУП-а, представници локалне самоуправе, Српске православне цркве, као и многобројни грађани.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се