Вулин: Унапредити социјални дијалог у Србији

Држави је веома стало да се побољша содијални дијалог у Србији, али и да социјално-економски сасвети почну да функционишу на нивоу локалних самоуправа, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Вулин је на отварању округлог стола ''Социјални дијалог између синдиката и послодаваца у Србији'', у Палати Србија, рекао да би функционисање социјално-економских савета на локалу допринело бољем решавању бројних проблема.

Представници Савеза самосталних синдиката Србије, Гранског синдиката Независност и Уније послодавца Србије су поздравили иницијативу министарства за унапређење социјалног дијалога и организовање таквог скупа.

"Проблеми унутар колектива морају да се решавају дијалогом, дрзава не може никоме да неметне обавезу да спроводи дијалог, нити да нареди формирање синдиката, али нико нема право то да забрани", истакао је Вулин.

Према његовим речима, синдикати и послодавци треба више да разговарају.

"Не доживљавамо то као разговор супротних страна већ као страна који имају заједнички интересе. Међународно искуство је показало да где постоји дијалог и сарадња и добра комуникација између синдиката и послодаваца да то благотворно утиче на профит", навое је Вулин.

Он је додао да зато држва увек нуди помоћ и улогу посредника у решавању проблема између синдиката и послодаваца.

Министар је додао да је данашњи скуп у Палати Србија само један у низу који ће бити организовани како би се унапредио социјални дијалог у Србији.

Вулин је изјавио у изјави новинарима поручио да нема успешне економије договора између синдиката и послодаваца, као ни без задовољног радника.

Истакао је да је увек боље имати механизам договора уместо штрајкова и обуставе рада и производње.

Вулин је нагласио да Влада Србије улаже велике напоре да социјални партнери буду уважавани.

Министар за рад је рекао да држава санкционише послодавце који угрожавају синдикално организовање и мобингују раднике. 

Трипартитни дијалог 

У раду скупа учествују председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић, председник УГС "Независност" Бранислав Чанак и председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић. 

Орбовић је рекао да је скуп у Палати Србија квалитетан помак, пошту су присутни представници све три стране - владе, синдиката и послодаваца.

"Први пут у Србији министарство организује трипартитни дијалог, а присутне су фирме које недезвољавају организовање синдикате", навео је он.

Како је истакао, последњих месеци и година је било доста непријатних сцена који су довели до таквог скупа.

"Социјални дијалог у Србији има своје осцилације и таман када мислимо да је кренуло, онда имамо силазну путању и тако стално. Надам се да више неће бити падова већ да ћемо имати константан успон", навео је Орбовић.

Орбовић је додао да бипартитни однос између синдиката и послодаваца мора да буде на вишем нивоу, као и је један од проблем и то што послодавци представљају фирме у којима скоро да нема синдиката. Он је, такође, рекао да је треба формирати социјално-економске савете на локалном нивоу. 

Чанак је рекао да постоји једна пошалица из времена социјализма која каже - када не знаш да решиш неки проблем или не желиш да га решиш оснуј комисију, као и да је Социјално-економски савет често био на ивици да склизне у такву једну комисију.

"Нисмо близу те опасности, а да се у крећемо супротном правцу односно ка квалитетном социјалном дијалогу први показатељ је начин на који смо преговарали о минималној цени рада", казао је Чанак.

Чанак је додао данашњи скуп отвара нове перспективе и удаљава од опасности да се Социјално-економски савет претвори у комисију.

Атанацковић је, поздравио, иницијативу ресорног министарства за унпређење социјалног дијалога.

"Мислим да се социјални дијалог мења на боље и да је влада почела да схвата важност дијалога, а све како би привреда боље функционисала", истакао је Атанацковић. 

Он је каже да социјални дијалог није само нека расправа о законима или минималној цени рада и колктивним уговорима.

"Очекујемо да прави смиао социјалог дијалога буде заједнички рад на томе да привредна ситуација буде боља, јер само тако може и положај радника да буде и бољи. Привреда мора да буде јача да би могли да решимо разне проблеме", додао је Атанацковић. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво