Протестна шетња у знак подршке хранитељки

Судбина једног дечака без родитеља ових дана потреса Зрењанин. Да ли је боље да буде усвојен у Шведској или да остане са хранитељком у Зрењанину? Пет хиљада Зрењанинаца петицијом је тражило да не буде дат на усвојење, а њих стотинак протестном шетњом дало је подршку хранитељки, која тврди да јој је дете отето. Министарство за рад и социјална питања саопштава да је усвојење у најбољем интересу детета.

Протестна шетња организована у знак подршке хранитељки Љиљани Радуловић из Зрењанина, која тврди да јој је дете отето и нелегално дато страним држављанима на усвајање, почела је од хотела "Војводина" и завршила се код Центра за социјални рад.

Љиљана Радуловић каже да је дете у уторак упознало своје будуће усвојитеље, у среду је она била са њима, а у петак је отишло.

Радуловићева истиче да су јој у априлу рекли да имају потенцијалне усвојитеље за дете. Додаје да није добила никакав парпир када су дете одузели, и да је због тога поднела кривичну пријаву.

Учесници протестне шетње кажу да су се побунили пошто је дете нагло одвојено од Радуловићеве, пошто је са страним држављанима и не говори њихов језик и пошто, како истичу, није испоштована процедура прилагођавања детета новој породици.

У центру за социјални рад истичу да се активности око овог усвајања предузимају у интересу детета и заштите његових права, а у овом центру такође истичу да је хранитељство привремено, а да је усвајање трајно решење.

Драган Вуловић из Министарства за рад, борачка и социјална питања је у Дневнику РТС-а рекао да је од децембра 2014. године утврђена подобност за усвојење, а затим и да је у априлу Радуловићева била обавештена о постојању породице.

"Породица је изабрана у априлу, пре 10 дана је започет поступак усвојења који се одржава у Министарству за рад. Ту се прави комплетан план реализације усвојења са којим је хранитељка била упозната, постоји и записник са тог састанка и план активности. Нема никаквих разлога за страх да је она и даље одговорна за дете, добиће потврду о престанку хранитељског односа у наредних седам дана. Рок за то је 30 дана", истиче Вуловић.

Вуловић је додао да потпуно разуме емотивну реакцију хранитеља, али да хранитељ зна своју обавезу и дужности и да је припремљен за овакве ситуације, да је обучен како да подржи дете приликом сепарације и да подржи дете. То је, истиче, био њен задатак, обавеза и дужност. 

"Странци по нашим прописима немају приоритет приликом усвојења. За свако дете се првенствено траже домаћи држављани, а само за децу којима за годину дана не нађемо породицу траже се и странци", објашњава Вуловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво