Да ли су фармацеути довољно цењени у Србији?

Свели су се на пуке издаваче лекова. Чак и њихова саветодавна улога је често у сенци. Фармацеути тврде да могу више и знају боље.

"Фармацеут је најдоступнији здравствени радник јер вам не треба никакво заказивање да бисте ушли у апотеку и питали за савет. Он је компетентан да процени ваше стање, када се пожалите на неке прве симптоме – да вас упути лекару", каже Соња Стојиљковић из Фармацеутске коморе Србије.

Британски фармацеути, на пример, имају основне лекарске дужности – па тако мере крвни притисак или шећер. Њихове српске колеге оне којима би требало да помогну, кажу, не виде.

"Постоје бројни проблеми, ми пацијенте не видимо, ми желимо да их видимо и желимо да будемо помоћ у лечењу", објашњава Бранко Петковић, начелник клиничке апотеке ГАК "Народни фронт".

Од 6.000 фармацеута колико их ради у Србији, било у приватном или државном сектору, себе виде на истом задатку са лекарима.

"Фармацеут мора да буде партнер пацијенту и лекару, можда свом најближем сараднику, те везе би морале бити много боље", истиче Стојиљковићева.

Као фармацеут у 21. веку, клинички фармацеут који ради на клиници је равноправни члан здравственог тима, објашњава Петковић.

Са додатним услугама сви су на добитку – пацијенти, фармацеути, али и лекари. На тај начин би могли да се растерете домови здравља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи