Шабић: Без награде за афирмисање права на приступ информацијама

Институција повереника за информације од јавног значаја одлучила је да ове године, поводом Међународног дана права јавности да зна, не додели главно признање, Посебну награду и статуету за највећи допринос афирмисању права на приступ информацијама и транспарентност у раду.

Родољуб Шабић је ту одлуку образложио на прес конференцији оценом да у примени Закона о слободном приступу информацијама има континуираног напретка, али да и даље има проблема, што потврђује велики број жалби.

Посебан разлог за незадовољство је неспремност надлежних да се упусте у решавање проблема, то што šих многи игноришу и крше закон, а што је пракса са којом, каже, мора да се престане.

Због тога је Комисија за доделу признања одлучила да ове године не додељује главно признање.

Шабић је као примере лоше праксе споменуо случај рушења у Савамали, а навео је и да је Влада на сајту објавила да има уговор о преузимању Железаре од стране кинеског партнера, а да је истовремено остало тајна како је годину дана Железаром управљала контроверзна екипа бизнисмена.

Ипак, било је оних који су заслужили награду, па су тако за допринос остваривању права јавности да зна награђени Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, Врховни касациони суд, Републички хидрометеоролошки завод, покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, као и општина Инђија.

Награду за најбољи Информатор о раду добило је Министарство унутрашњих послова.

Општина Инђија добила је признање за најбољи информатор о раду локалне самоуправе. Престижну награду председнику општине Владимиру Гаку уручио је Шабић.

Гак се захвалио Поверенику и Комисији за доделу признања на томе што су препознали Инђију као најтранспарентнију локалну самоуправу у Републици Србији.

"Ово признање говори да смо за четири месеца урадили много тога за нашу општину, а награда за најбољи Информатор о томе да је наш рад најтранспарентнији у Републици Србији. Признање има има и економску димензију јер представља сигнал потенцијалним инвеститорима за улагање у најтранспарентнију општину у којој су све информације јавне", рекао је Гак.

Заштитник грађана Саша Јанковић рекао је да су државни послови јавна, а не породична, класна или страначка ствар и да нема бољег објашњења уређења у коме данас живимо од права јавности да зна.

Истакавши да постоје многи изазови са којима се друштво суочава, Јанковић је рекао да је сасвим сигуран да Србија има капацитет да их превазиђе.

"Најбољи доказ за то је управо овај скуп", рекао је Јанковић у Клубу посланика.

Шеф кабинета шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Ђовани Гамбаси рекао је на скупу да је овогодишњи извештај Поверерника јасно показао да је број грађана који желе да имају приступ информацијама све већи.

Додао је да је несумњиво да се свест грађана о томе повећава, као и да јацча поверење у рад независних тела. Каже још да и даље постоје изазови и да има простора за побољшање комуникације између владе и повереника.

Он је позвао новинаре да што више користе право и да траже информације, а да Мисија ОЕБС-а остаје спремна да даје допринос у решавању изазова у том процесу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара