Хранитељица опструисала поступак, усвојење се наставља

Министарство за рад и социјална питања, поводом изјава у јавности хранитељице у вези са поступком међународног усвојења малолетног детета из Зрењанина, саопштило је да ће поступак овог усвојења бити настављен. Хранитељка Љиљана Радуловић тврди да јој је отето петогодишње дете и нелегално дато страним држављанима на усвајање.

Поступак ће бити настављен, "јер је на основу праћења тока међусобног прилагођавања детета и потенцијалних усвојитеља процењено да је конкретно усвојење у његовом најбољем интересу. Интерес детета и поштовање закона је једино чиме се руководе надлежне институције и на то не може имати утицај притисак јавности", саопштило је Министарство.

У конкретном случају, стоји у саопштењу, хранитељица детета је у моменту започињања процеса усвојења показала да не одобрава одлуку органа старатељства и својим понашањем и поступцима опструисала је започети процес усвојења, руководећи се сопственим уверењем шта је дететов интерес, упркос указивању и интервенцијама свих стручњака који су поступак водили и контролисали.

Тиме је она прекорачила границе своје улоге и, упркос указивању да је, као и сви актери у поступку усвојења, дужна да поштује законску обавезу чувања тајности података, давала јавности нетачне информације о конкретном поступку и својој улози у њему, не водећи рачуна о последицама које могу да настану за дете и потенцијалне усвојитеље у деликатном процесу узајамног прилагођања, навело је Министарство.

У саопштењу се истиче да су све процедуре и домаћег и међународног усвојења прецизно законски регулисане и да су све активности у овом случају предузете по закону и у најбољем интересу детета и заштите његових права.

Страни усвојитељ може усвојити дете из Србије само под условом да за такво дете у разумном року, што по Закону износи минимум годину дана, није било могуће извршити избор домаћих усвојитеља.

У пракси, странци углавном усвајају децу са здравственим и развојним проблемима за чије се усвајање врло ретко опредељују домаћи усвојитељи.

Након заснивања међународног усвојења, дете се прати у периоду од три године, а надлежне социјалне службе из земље пријема нашем ресорном Министарству сваких шест месеци достављају извештаје о томе.

Министарство је, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за социјалну политику, демографију и равноправност полова, у Центар за социјални рад Зрењанин послало инспекцију социјалне заштите и затражило реакцију Заштитника грађана у оквиру чије надлежности је и заштита права дететета, наведено је у саопштењу. 

Директорка Центра за социјални рад Зрењанина Јулија Бобек истакла је да се све активности око усвојења предузимају у интересу детета и заштите његових права, а тако је и са случајем детета које је дато на усвојење страним држављанима, око чега се последњих дана доста полемисало у јавности.

Бобек је навела да је за свако дете најбоље да одраста са биолошким родитељима, али уколико то није могуће, у његовом интересу је да му се обезбеди трајни боравак у новој породици, с обзиром на то да је усвојење нераскидиво и да се њиме заснива однос родитеља и детета.

Хранитељка Љиљана Радуловић из Зрењанина тврди да јој је отето петогодишње дете и нелегално дато страним држављанима на усвајање, због чега је за данас у том граду заказана протестна шетња.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи