Поднет захтев за реституцију књижаре "Геца Кон"

Јеврејска општина поднела је Агенцији за реституцију захтев за враћање књижаре "Геца Кон", у Кнез Михаиловој улици. До сада је јеврејска заједница поднела око 200 захтева за враћање имовине жртава Холокауста које немају живих потомака. Највише захтева односи се на непокретности у Београду, а рок за подношење истиче 2019. године.

Хоће ли најстарија књижара у Београду добити новог, односно старог власника? О захтеву Јеврејске општине, Агенција за реституцију одлучиваће тек пошто утврди ко има права на ту имовину, јер су тој агенцији упућена два захтева.

"Имамо захтев Јеврејске општине по новом закону, али и подносиоца захтева која тврди да је наследница Геце Кона. Док не одлучимо по првом захтеву и видимо да ли странка има активну легитимацију, не можемо одлучивати о захтеву Јеврејске општине. Ако не буде имала активну легитимацију, биће враћена Јеврејској општини, а ако не – биће враћена грађанки", објашњава директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић.

У књижари се надају да ће Савез јеврејских општина Влада обештетити финансијски и да ће наставити са радом, као и да ће напокон моћи да уреде меморијалну собу Геце Кона.

"Чињеница да је Влада 2009. прогласила књижару 'Геца Кон' за културно добро гарантује њену сигурност, само је питање ко ће бити власник. У овом тренутку, држава је власник 70 одсто, а остало су мали акционари. Али чак и ако пређе у руке неког другог власника, књижара мора да задржи не само своју функцију него и свој амбијент", истиче директор Издавачког предузећа "Просвета" Драган Миленковић.

Законом о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста предвиђено је да се објекти враћају јеврејским општинама, јер нема живих наследника. Први објекти враћени су у Београду, у којем је предато око 30 захтева.

"Две веће зграде су враћене Јеврејској општини, оно што је некада припадало члану јеврејске општине који је страдао у Холокаусту. Суботица је предала четири захтева, Кикинда 10, Панчево осам захтева и сви ови предмети су у току", каже Роберт Сабадош из Савеза јеврејских општина Србије.

На овом месту књижара постоји од 1901. године. Породица Кон је страдала 1941. године. Геца Кон је депортован у Аустрију, где је и погубљен, док су му жена, ћерке, зет и унуци послати у логор Старо сајмиште, а затим стрељани у Јабуци код Панчева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво