Шарчевић с представницима УН, Уницефа и СЗО

Министар просвете Младен Шарчевић је у разговору с представницом УН у Србији изразио спремност за наставак сарадње са Уједињеним нацијама у новом петогодишњем циклусу на даљем унапређивању образовног система.

Шарчевић је своје саговорнице, Ирену Војачкову Солорано из УН, Софију Пуцати, која је представница Светске здравствене организације у Србији и представница Уницефа Тању Ранковић упознао с плановима Министарства у наредном периоду.

Тим УН сарађује са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, али истовремено жели да унапреди сарадњу сматрајући да боље образовање значи и боље здравље, поручила је данас Солорано.

Ранковићева је навела да Министарство има доминантну подршку Уницефа у унапређивању квалитета образовања, док је Пуцати рекла да су здравље и образовање кључне области развоја за будућност земље, те да је и у Србији потребно урадити снимање здравственог стања у раном детињству како би се успоставило полазно стање, а затим додати још две компоненте - исхрану и физичку активност код деце.

Министар Шарчевић пренео је став Министарства да је потребно унапредити разне области у образовању, посебно побољшати квалитет наставних планова и програма, амбијент у којем се тренутно налазе образовне институције, као и високо образовање и наука.

Говорећи о даљим активностима, министар је истакао да је изузетно важна тема рано образовање деце од треће године, као и њихов већи обухват.

Он је, између осталог, као пример навео коришћење кредита Светске банке у циљу повећања броја образовно-васпитних објеката у руралним срединама и мањим градовима.

Нагласио је да се посебна пажња посвећује образовању националних мањина, социјално угрожених група, инклузивном образовању, као и спречавању насиља у школама.

"Тражимо моделе да се ученици више ангажују и да се више баве спортом у школи, али и ван школе. Ми имамо добре програме, али желимо да променимо структуру начина рада у оквирима установа када је у питању физичко васпитање. Имамо другачију структуру недељне оптерећености ученика него у другим земљама, јер се часови физичког васпитања броје као оптерећеност ученика и покушаћемо да направимо другачију структуру да то буду часови који релаксирају ученике", навео је министар, а саопштено је након састанка.

Министар је поменуо и да ће анкета коју ће радити СЗО у вези с исхраном деце бити веома значајна, закључивши да заједнички много тога можемо да урадимо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво