Преминула Светлана Ђурђевић Лукић

Директорка и једна од оснивачица невладине организације Центар за истраживање јавних политика, утицајна аналитичарка и експерткиња за америчку спољну политику, људску безбедност и безбедносне политике Светлана Ђурђевић Лукић трагично је преминула у 53. години, саопштио је Центар за истраживање јавних политика.

Светлана Ђурђевић Лукић је деведесетих била запажено име српског новинарства, док је у Центру водила бројне пројекте, са посебним интересовањем за оне који осветљавају најбитније безбедносне проблеме, како грађана, тако и различитих друштвених група у Србији – младих, Рома, ЛГБТ и жена.

Објављивала је радове као што су монографије и прилози у разним зборницима и часописима.

Као неуморна активисткиња, била је ангажована у различитим радним групама у Србији.

Била је ангажована у владиној Радној групи за израду Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 Савета безбедности УН 2016-2020 године, као и у Савету Центра за спољну политику и Форума за међународне односе при Европском покрету у Србији.

Редовно је сарађивала и са Канцеларијом ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР), Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), Женевским Центром за демократску контролу оружаних снага (ДЦАФ).

Пре оснивања Центра за истраживање јавних политика Ђурђевић Лукић је радила као истраживачица и саветница при Одељењу за међународни развој школе за економију у Лондону, Институту за спољну политику у Филаделфији, Центру за контролу пешадијског оружја у Југоисточној Европи (СЕЕСАЦ) и Мисији ОЕБС-а у Београду.

Такође, била је ангажована на неколико пројеката Министарства науке, Министарства спољних послова и Министарства одбране и као истраживачица и сарадница у Институту за међународну политику и привреду, Институту за стратегијска истраживања и Институту Винча.

Магистрирала је политику, безбедност и интеграције у Лондону, а усавршавала се на Колумбија универзитету у Њујорку и Универзитету Оксфорд.

Дипломирала је на Филозофском факултету у Београду, на одељењу за историју.

У среду, 28. септембра 2016. године, требало је да брани докторску тезу на Факултету политичких наука у Београду, под насловом "Улога Уједињених нација у изградњи мира: Случај Источни Тимор".

"Светланин одлазак је велики лични и професионални губитак, не само за Центар и његове сараднике, већ и ширу јавност у Србији. Ми остајемо дубоко ожалошћени због њене изненадне и трагичне смрти", наводи се у саопштењу Центра.

Датум комеморације и сахране биће накнадно објављен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво