Хоће ли се возила и даље опорезивати по кубикажи?

Опорезивање аутомобила по кубикажи, као до сада, или по вредности, као што је пракса у развијеним земљама – то је дилема која се провлачи последњих дана, а коју би требало да реши Министарство финансија.

Они који имају старе аутомобиле високе кубикаже понекад морају да плате већи годишњи порез него што возило вреди, док други који купују аутомобиле вредне до 50.000 евра плаћају најмањи порез.

Министар Вујовић је прошле недеље најaвио нова законска решења која би требало дa замене она донета још пре две деценије.

"Кубикажа је била нешто чега се ја сећам као студент. Кад сам ја куповао први аутомобил, то су била чувена два литра, ако купите аутомобил са више од 2.000 кубика, онда ћете бити у страшно неповољној ситуацији. Зашто је то данас тако, зашто не користимо потрошњу, вредност на тржишту, данас имамо вредност половних аутомобила, имамо публикације. Не морамо да се користимо физичким величинама апроксимативно – то нема никаквог смисла", објашњава министар финансија.

Коначно решење још није готово, кажу у Министарству. Дилема остаје да ли опорезовати кубикажу или вредност возила.

У удружењу продаваца нових возила кажу да је крајње време да се нешто промени и да и њима не одговара досадашњи систем који фаворизује купце до 2.000 кубика, а кажњава оне који купују јаче аутомобиле.

"Наравно да нам више одговара да регистрација возила буде према вредности, а не према кубикажи, јер смо управо због тога били оштећени ми као увозници нових аутомобила и, наравно, овде на пијаци половних аутомобила видите да су и половни аутомобили са кубикажом преко 2.000 кубика у веома малом броју и да је то веома велики проблем", каже председник Удружења увозника аутомобила и делова Милан Вукасовић.

Многи су кршили закон и регистровали аутомобиле на инвалиде или претварали џипове у теретна возила. Продавци половњака такође подржавају промену пореза.

Према тренутном законском решењу, најдрастичнији јаз у износима тог пореза је на граници од 2.000 кубика. Они чији су мотори аутомобила тик испод ове запремине плаћају 10.740 динара пореза, а они преко ње морају да издвоје готово пет пута више – 53.070 динара.

Рано је говорити о предлогу коначног решења или правити било какве калкулације, али се сви надају да ће предлог закона бити правичан.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара