Шнајдери у Пироту поново у моди

Од 1.400 регистрованих предузетника у Пироту само око 200 њих се бави неком врстом производње. Мале занатске радње се, углавном, баве услужним делатностима. Осим фризера, последње две, три године, поново су актуелни и шнајдери.

Као некада - скромна шнајдерска радионица у којој спретне мајсторске руке могу много тога да ураде. Да од старог одевног предмета направе нов - или му бар продуже век трајања.

Мала куповна моћ,  али и слабији квалитет робе вратили су муштерије у овакве занатске радње, па се стиче утисак да су шнајдери у Пироту поново у моди.

"Не можете ни да замислите шта све људи преправљају - од доњег веша, преко постељине, ћебади - чак и неке шустикле старинске - то је можда више из емотивних разлога. И зато што су се вероватно заситили бувљака, Кинеза", каже власница шнајдерске радње Љиљана Андрић.

Девојка коју смо затекли у овој радњи каже да често користи шнајдерске услуге јер је ситне грађе, па не може лако да нађе гардеробу која јој одговара. 

Иако у последње време за поједине занатлије има посла, мало је оних који су се попут Љиљане одлучили да уђу у предузетничке воде. Кажу - није лако јер је потребан почетни капитал.

"Кредите сам узимала код банака, значи за куповину неких машина и онога што ми је било потребно", каже Андрићева.

Недостатак новца и страх од неуспеха су само неки од разлога због којих се Пироћанци нерадо одлучују да покрену сопствени посао.

"У Пироту баш не можемо да се похвалимо неким предузетничким духом, јер људи средства од отпремнине махом користе да помогну својој деци, да купе кола, да обнове станове и куће, али веома мали број људи та средства искористи у предузетништво - и да упосли пре свега себе и друге", каже Верољуб Михајловић из "Удружењa предузетника Пирот".

Како би помогли незапосленима, локална самоуправа, Национална служба за запошљавање и међународне организације, последњих година дају подстицајна финансијска средства или опрему за самозапошљавање и проширење посла. Будућност је, кажу, управо у предузетништву, где своје место имају и занати.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи