Председник САНУ: Крај источног греха "Меморандума"

Радио-телевизија Србије ове јесени припрема документарни програм о недовршеном тексту групе српских академика о кризи у Југославији, стању нације и потреби темељне реорганизације државе.

На данашњи дан пре 30 година избила је афера "Меморандум Српске академије наука и уметности", када су Вечерње новости објавиле недовршени текст групе српских академика о кризи у Југославији, стању нације и потреби темељне реорганизације државе.

Одмах је изазвао бурне реакције широм земље, а и данас се полемише о његовој улози у распаду Југославије.

Радио-телевизија Србије ове јесени припрема документарни програм у којем ће осим архивских докумената, више од 20 саговорника – академика, политичара, историчара, новинара сведочити о томе шта је претходило писању тог текста, како је доспео у јавност, како је нападан и ко га је злоупотребљавао, зашто је означаван као братоубилачки и националистички, за шта је одговоран, у којој мери је изменио Србију и Југославију и зашто је Академија о њему дуго ћутала.

"Кад се разговара о меморандуму после 30 година, убачен је у простор у коме нема старења, нема динамике, нема промене мишљења. Ви сте на националистичким позицијама, ви сте криви, ту се не може дискутовати", каже председник САНУ Владимир Костић.

У том простору ствари су се ипак догодиле, каже Костић.

"Мени је жао што нема више живих савременика који су тада били чланови Академије. Једном сам стилски питао 'колико генерација академика треба да изумре да би неко покушао да каже: па добро, можда је крај тог источног греха, који иначе не прихватам'. Врло мали број људи је остао, дошли су неки људи који су у време меморандума били у пубертету, али ко год је дошао морао је са собом да понесе тај део кривице јер улази у институцију која са собом носи ознаку и обележје", рекао је председник САНУ.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи