На рад у иностранство најчешће иду грађевинари и ИТ стручњаци

Од јануара ове године Србија има нови закон о слању радника у иностранство. У читавој прошлој години регистрован је одлазак 1.400 радника а од почетка ове, од кад се закон примењује, тај број премашио је 6.000. Углавном су то грађевинари и ИТ стручњаци.

Петорица настрадалих радника на московском градилишту "Дон Строј", којим руководи предузеће "Путеви Ужице", нису наши држављани. Ужичка фирма је посао градње стамбеног комплекса названог "срце престонице" добила крајем 2014. године, а планирано је да тај пројекат ангажује 3.000 грађевинаца.

Вест да су јуче страдали радници наши држављани, најпре су пренели руски а потом и медији у Србији.

"Та прва информација која је објављина да је петоро, односно петорица српских држављана страдало у Руској Федерацији није тачна, наравно исто тако је трагично и што су страдали држављани других држава", каже министар иностраних послова Ивица Дачић.

Колико је радника тренутно ангажовано на изградњи 250.000 стамбених квадрата само у првој фази радова, која треба да буде завршена догодине а читав пројекат за седам година, у ужичкој централи РТС није добио одговор.

"Нажалост људи су настрадали, а од њих петоро, четири су грађани Белорусије, један је Узбекистанац. Тачно шта се догодило и шта је узрок несреће знаћемо после завршетка увиђаја од званичних руских органа на градилишту и у овом моменту не могу ништа више да изјавим", каже директор ГП "Путеви Ужице" Леко Корићанац.

Од јануара ове године Србија има нови закон о слању радника у иностранство.

Занимљиво је да је у читавој прошлој години регистрован одлазак 1.400 радника а од почетка ове, од кад се закон примењује тај број премашио је 6.000. Углавном су то грађевинари и ИТ стручњаци.

Помоћник министра рада Зоран Лазић каже да није више могуће као што се пре дешавало да се у самом авиону потписују уговори о раду и анекси уговора.

"Радник мора да зна где иде и какви су услови рада, послодавац мора да га обучи за безбедан рад", каже он.

Каже да за првих шест месеци примене закона је мало да бисмо имали комплетну информацију да ли се на терену све то и испоштује, а оно што је инспекција успела да исконтролише је да се тај закон поштује.

Предвиђених процедура морају да се придржавају и агенције и матичне фирме које упућују своје раднике у иностранство. Доношење тог закона убрзала је несрећа у фебруару прошле године на руском полуострву Јамал, када је у пожару страдало шест наших држављана.

Испоставило се да су радили у нехуманим условима без јасног радно-правног статуса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи