О оргуљама из Оџака прича се и у Баварској

У Србији постоји неколико стотина оргуља, а највише их је у Војводини, чак 173. "Краљица инструмената" углавном краси цркве, али и поједине установе културе. Јединствене оргуље, каквих нема нигде у Европи, пажљиво се чувају у римокатоличкој цркви Светог архангела Миховила у Оџацима.

Добар звук далеко се чује – тако се због оргуља у Оџацима прича чак у Баварској. И то захваљујући једном Немцу, пореклом из Бачке, који је у своје родно место довео мајстора оргуљаша.

"Они су били импресионирани тиме кад су дошли, кад су видели да су ове оргуље оригиналне. Дакле ништа на њима није рађено. Јер обично у свету, у свим католичким црквама углавном су нове оргуље", каже жупник Јакоб Пфајфер.

Оџачке оргуље, осим што су аутентичне, издвајају се још по нечему – пре једног века направио их је Каспар Фишер, чувени градитељ из Апатина. У њих је уградио додатни инструмент захваљујући коме производе јединствене тонове.

Уз те тонове раније су певане мисе. Данас нема ни толико верника, али ни кантора који би на њима свирао.

"За почетак мислим да би било јако лепо када бисмо омогућили студентима академија музичких из Београда и Новог Сада да дођу у Оџаке, да се опробају на оргуљама, а уједно и нама да пруже задовољство", каже становница Оџака Ингеборг Бутер.

Таквом концерту допринела би и изузетна акустичност цркве која је изграђена 1821. године. Њена унутрашњост потпуно је очувана. Због тога је веома привлачна и туристима.

"Они су сами заинтересовани да чују звуке ових оргуља, а дешавало се да су неки желели да се опробају у самом свирању па нам свештеник увек изађе у сусрет и дозволи посетиоцима да се сами опробају", каже Тања Стојилковић из Туристичке организације Оџаци. 

Оно што неће дозволити јесте да барокне оргуље и даље буду само украс. Спремне су за нове посетиоце, али и за врхунске оргуљаше.

Остали аутори: Драгана Биберовић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 12. нов 2019, 23:22) - anonymous [нерегистровани]

Obnova crkve

Crkva je u celosti obnovljena ove godine, i sada je ponovo zasijala u punom svetlu i opet je ukras Odžaka.

(петак, 23. сеп 2016, 20:46) - HU [нерегистровани]

Fasada

Crkva je prelepa i iznutra sređena. U njoj su jedinstvene orgulje u Evropi. A spolja, fasada je u očajnom stanju što se vidi i na samom snimku.
Može li Srbija, Pokrajina, Opština ili bilo ko drugi da učini nešto da ovaj spomenik kulture dobije pristojan izgled i spolja?