Иницијатива да информатика буде обавезан предмет

Идеја да информатика буде обавезан предмет, ни ове школске године није реализована. Национални просветни савет у јуну није усвојио такав предлог, јер од 1.200 школа, у 15 није било могуће спорвести такву наставу. Од новог министра просвете и нова најава, залагаће се да информатика од следећег септембра буде обавезна. Хоће ли ђаци, опет бирати, или ће морати да похађају овај предмет?

Између три изборна предмета, основци од петог до осмог разреда најрадије бирају информатику. Као обавезан предмет, између осталог, олакшала би организацију наставе.

Дејан Станковић, директор Основне школе "Свети Сава" каже да се у једном одељењу се пријави пет ученика, негде 20 и онда је врло тешко организовати изборну наставу и ученици то другачије и доживљавају.

"Међутим, када је неки предмет обавезан такође са једним часом, као што је ликовно, историја у петим или географија, онда то не само да добија на тежини него и деца то прихватају много озбиљније", каже Станковић.

Деца су свесна атрактивности овог предмета и значаја рачунара. Оно што не знају, напомињу стручњаци је да га безбедно и правилно користе.

"Нама су деца дигитално спретна, они нису дигитално компетентни, ми не говоримо висе од дигиталним урођеницима, то су сада дигитални конзументи, ми то треба да искористимо", каже Бојана Сатарић из Секције наставника информатике Србије.

А до одлуке да ли ће бити обавезан предмет, остала је цела школска година. Током ње ће, напомињу у ресорном министарству, проверити како уопште функционише изборна настава у школама које су се изјасниле да немају опремљене кабинете или наставни кадар.

"Ја не мислим да је тих 15 школа мора да буде кључно да ми не уведемо информатику. Пре свега сматрам да они готово сигурно имају услове јер они ни сада не би могли да реализују програм техничког и информатичког. Сам предмет је потпуно осавремењен, потпуно је промењен концепт предмета тако да свакако нисмо изгубили", каже Снежана Марковић из Мнистарства просвете, науке и технолошког развоја .

Како су подаци да је 84 одсто младих информатички неписмено, похађање редовне наставе из овог предмета побољшало би ту, сагласни су стручњаци, забрињавајућу статистику.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи