После трансплантације плућа три пута освојила највиши врх Тупижнице

Младој Књажевчанки Сандри Живковић, оболелој од цистичне фиброзе, трансплантација плућа омогућила је да настави живот. Већ трећи пут после операције Сандра осваја највиши врх Тупижнице у планинарској акцији под називом "У част мог донора", посвећеној непознатој особи чијим плућима сада дише. Овогодишњи успон Сандра је извела заједно са још око двеста планинара из целе Србије.

После шест километара успона западном страном Тупижнице са трансплантираним плућима Сандра је трећи пут освојила највиши врх те планине. На 1.160 метара надморске висине заједничка фотографија са планинарима који су подржали њену акцију.

"Пела сам се на ову планину пре трансплантације, са 30 одсто функције, али наравно да је другачији осећај када се пењете са 70 одсто функције и другачији је осећај када знам да то радим због особе чијим плућима дишем", каже Сандра Живковић.

У Србији у овом тренутку више од 800 људи чека на трансплантацију.

"Мислим да су људи у Србији још увек пуни предрасуда где ће њихови органи завршити и више се стављају у позицију да им неће требати него да ће им требати", сматра Сандра.

Нови закон о трансплантацији требало би ускоро да буде усвојен.

"Најважније је да ће се и даље обављати разговор са породицом и да неће бити донације, односно трансплантације, уколико породица није сагласна са тим", истиче Ненед Милојчић, в.д. директора Управе за биомедицину Министарства здравља РС.

Сандриној акцији прикључили су се и гости из Федерације Босне и Херцеговине.

"Ми смо сви прво потенцијални приматељи органа, па тек онда даватељи. Кад тако поставимо ствари, лакше ћемо разумети даривање органа", напомиње Томислав Жуљевић, председник удружења "Трансплант" из Витеза из Федерације БиХ.

После овогодишњег успона на Тупижницу, четрнаесторо учесника потписало је донорске картице, а приход од продатих мајица Сандра је наменила девојци из Београда, за лечење компликација насталих после трансплантације плућа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво