Одржана Парада поноса уз строге безбедносне мере

Под слоганом "Љубав мења свет" у Београду је одржана Парада поноса 2016 коју је обезбеђивао већи број припадника полиције и жандармерије. Манифестација протекла без инцидената. Учесници Параде поноса прошетали су од Славије до Трга републике, где се концертом манифестација званично завршила.

Парада поноса у Београду одржана је централним градским улицама, од Трга Славија до Трга републике где је завршена концертом, а протекла је без инцидената.

Окупљање учесника параде, који су носили носе заставе дугиних боја и друга обележја ЛГБТ заједнице, почела је око 11 часова на Славији, одакле је нешто после поднева кренула поворка. 

Учесници Параде поноса завршили су шетњу до Трга републике, где је одржан концерт којим је та манифестација званично завршена. Окупљене су забављали Марина Перазић, Бојана Стаменов, Наташе Беквалац, као и познати београдски ди-џеј Вања Бурсаћ.

Учесници параде кретали су се Улицом краља Милана, од Славије до Трга републике, а трасу су обезбеђивале јаке полицијске снаге.

На почетку колоне организатори Прајда носили су транспарент у дугиним бојама на којем је писало "Љубав мења свет". Атмосфера у колони је била весела, учесници су играли уз музику са разгласа, певали и махали заставицама, а носили су и велику заставу у дугиним бојама.

Током проласка центром града, учеснике Прајда су поздрављали поједини грађани са балкона.

Међутим, било је и другачијих порука, па је млађи мушкарац са прозора зграде у близини Палате Албанија махао српском заставом, а испод прозора спустио транспарент на којем је писало "Рекриминализација содоме".

Почетак шетње прогласила је кума Прајда Мирјана Карановић, која је рекла да свако нађе начин да се ослободи страха и ослободи свој простор слободе.

"Људски живот је драгоцен, а право да га живимо слободно је неприкосновено", поручула је Карановић којој је ова титула припала због, како је наведено, залагања за људска права и толеранцију.

Један од организатора параде Бобан Стојановић рекао је да је велики корак што се Прајд ове године одржава у мирној, веселој и опуштеној атмoсфери.

"Оно што разликује почетак Прајда ове године је да град живи", рекао је Стојановић истичући да је био и циљ да манифестација не изазива колапс. Навео је да је важно да се са Параде пошаље порука, пре свега, припадницима ЛГБТ заједнице, да је ово и њихов град и земља. 

Горан Милетић, такође организатор Прајда, рекао је да му се чини да је било мање полиције него претходних година.

Учесници параде су се током шетње зауставили на Теразијама, код Споменика обешеним родољубима, како би изразили солидарност са припадницима ЛГБТ заједнице широм света "који су нападани и пребијани само зато што су ЛГБТ".

Учесницима су се обратили ЛГБТ активисти из Турске који су поручили окупљенима да је Прајд у Београду велика ствар и да су ЛГБТ права универзална.

"Верујте ми, бићемо слободни", поручила је активисткиња из Турске.

Подршка званичника и амбасадора 

На Паради поноса учествовали су и народни посланици, бивши и садашњи министри, као и градоначелник Београда.

Министарка за државну управу и локалну самоуправу Ана Брнабић изјавила је да је одржавање Параде поноса трећу годину за редом веома значајно и да је то озбиљан помак кад је реч о правима ЛГБТ заједнице.

Градоначелник Београда Синиша Мали нагласио је да је учињено све да овај скуп прође безбедно.

Сада се много мање прича о овоме као о проблему, очекујемо да ће све проћи мирно и да ћемо и наредне године имати овакве манифестације, поручио је Мали.

Прајду су присуствовали и шефица Преговарачког тима са ЕУ Тања Мишчевић и повереница за равноправност Бранкица Јанковић, председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић, лидер ДС Бојан Пајтић, Марко Ђуришић из СДС.

Тања Мишчевић је поручила да је одржавање Параде поноса у Србији отворило врата да се нека питања, попут хомофобије или правног статуса, разматрају и у највишим државним телима. Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић каже да ово показује спремност нашег друштва да прихватимо различитост и спремност државе да се одупре свима онима који би да крше закон.

Ту су били и страни амбасадори у Србији - шеф делегације ЕУ Мајкл Давенпорт, амбасадори САД, Немачке и Италије, Кајл Скат, Аксел Дитман, Ђузепе Манцо, те шеф Делегације УНХЦР Фридрих Шодер, као и посланица у Европском парламенту Тања Фајон.

Давенпорт је поручио да одржавање Параде поноса шаље врло позитивну поруку кад је реч о поштовању основних људских права у Србији. 

Учеснике су пратиле и бројне новинарске екипе из земље, али и из иностранства.

Јаке безбедносне мере обезбеђују скуп

Полицијски кордони били су распоређени дуж трасе којом се креће Парада поноса. Биле су постављене и заштитне ограде на више пунктова, на улицама су били припадници полиције у опреми за разбијање демонстрација, борна кола, коњичка бригада, а центар града је надлетао хеликоптер.

Полицијски кордони су били постављени и дуж Немањине улице, а попречне улице Светозара Марковића и Ресавска су биле затворене за саобраћај. Испред зграде Владе Србије такође су се налазили припадници полиције са опремом за разбијање демонстрација, а Улица Кнеза Милоша је била проходна само до Немањине, одакле је полиција упућивала возила или ка железничкој станици или ка Славији.

Биле су измењене и поједине линије и трасе градског превоза, а трамвајски и тролејбуски саобраћај је обустављен.

Полиција је пре почетка шетње у Кнез Михаиловој улици код Калемегдана, зауставила групу верника који су желели да протестују против те манифестације. У колони је било неколико грађана који су носили траспаренте и иконе, а међу њима су две особе биле обучене као православни свештеници.

Носили су транспаренте на којима је писало "Демокатија једнако содомија", "Бог и морал светла лица, брак и деца, породица", "Не содомској револуцији".

Полицајци им нису дозволили да наставе шетњу Кнез Михаиловом улицом.

Раније данас неколико грађана је стајало испред цркве Светог Марка држећи транспаренте "Срамоту никад у јавном животу".

Танјуг јавља да је његов репортер видео мушкарца у маскирним панталонама и у белој мајици с грбом који је подсећао на полицијску значку, а кога је полиција најпре легитимисала, затим претресла и одвезла полицијским колима уз ротацију. Међутим, РТС-у у МУП-у то није потврђено. 

Учесници параде могли су да уђу на четири локације и то на Зеленом венцу код Призренске улице, код зграде Генералштаба на углу Кнеза Милоша и Немањине улице, код Правног факултета на углу Београдске и Булевара краља Александра, као и на Тргу Славија код Београдске улице где су добијали промотивне наруквице.

Прва Парада поноса организована је 2001. године, када је учеснике пребила група хулигана и присталица десничарских организација, а од тада до данас из безбедносних разлога надлежни су је отказивали три пута - 2011, 2012. и 2013. године.

Парада поноса је планирана 2004. године, али су је организатори отказали након мартовских немира на Косову и Метохији и паљења џамија у Нишу и Београду.

Наредна је била заказана 2009. године, али је отказана, јер организатори нису желели да прихвате препоруке МУП-а да се манифестација одржи на другој, безбеднијој локацији.

Парада поноса одржана је 2010, 2014. и 2015. године.

број коментара 64 Пошаљи коментар
(понедељак, 19. сеп 2016, 08:18) - anonymous [нерегистровани]

broj

Da nisu dovezli dva autobusa iz okruzenja i ovih politicara, ne bi imao ko da paradira. Ako narod nece milom, onda ce silom da prihvati prajd. Kome zakon lezi u topuzu, tragovi mu smrde necovjestvom. Lepo rece vladika Njegos

(понедељак, 19. сеп 2016, 07:37) - anonymous [нерегистровани]

Ne bore se za ravnopravnost, nego da budu malo ravnopravniji od ostalih

Sta oni postizu sa ovim paradama?
Da li su sada malo ravnopravniji od ostalog vecinskog stanovnistva ? Naravno da jesu, oni se i bore da budu malo privilegovaniji.

(понедељак, 19. сеп 2016, 07:32) - čika Pera [нерегистровани]

Šta je normalno?

Živite vi lepo u vašoj Švedskoj, a Srbiju pustite na miru. Kažete da kod vas paradiraju po nedelju dana, pa malo po malo doći će do mesec dana, a onda godinu i pričamo o toleranciji. Da su ti ljudi tolerantni prema ostalima i deci, ne bi pravili cirkus i reklamu. Neka oni osnuju svoje udruženje i neka imaju kongres u nekom zatvorenom prostoru, samo za sebe i one koji žele da ih vide, a ne celi grad za svoju promociju. Ako oni žele da žive tim životom, to je njihova stvar, ali nemaju pravo da to nameću drugima. Pretpostavimo da smo svi takvi, ko bi rađao decu? Nestali bi kao narod za jednu ili dve genercije, a radi zadovoljavanja lične i sebične potrebe. Što se tiče rodoljuba, najveći su oni koji imaju više dece i muče se da ih prehrane, obuku i školuju. Toliko od mene, a vi objavite ako hoćete. Ja nikoga ne vređam, ali sam često uvređen.

(понедељак, 19. сеп 2016, 07:07) - anonymous Lala [нерегистровани]

Ni koristiti ni zabraniti ?

A'l samo da mi neko objasni sa čime se oni tako ponose ?.

(понедељак, 19. сеп 2016, 03:54) - anonymous [нерегистровани]

Na žalost...

Daleko smo mi od prihvatanja gej parade. Ne radi se ovde o tome niti njima trebaju neka prava - imaju sva prava ovog sveta. Ovde se radi o dokusurivanju vere, ponosa i svrhe postojanja jednog naroda, uništenje porodice i patrijarhalnih vrednosti.

(понедељак, 19. сеп 2016, 03:53) - anonymous [нерегистровани]

Nisu mi jasne neke stvari

Borimo se za porodične vrednosti, hrišćanske vrednosti, vrednosti ovog naroda i za vrednosti kako to vide malobrojni pripadnici LGPT populacije koja bi da paradira pa makar sve prslo i gospode koja pritisak vrši spolja. I sve to - istovremeno.

Tu matematike nema, ne borimo se mi ni za šta, mi smo izgubljeni na svakom putu. Ulje i voda se ne mešaju a mi pokušavamo valjda da pokažemo da može i to.

Kako bi bilo da neko odluči za koje smo mi to vrednosti, a onda, pošto smo toliko para dali za kojekakve referendume - daj da damo za još jedan ali da konačno nacija kaže za šta je. Samo tako nećemo biti prevareni i samo tako ćemo da znamo kojim putem treba da krenemo.

Ovako, ako dozvolimo da manjina kroji ponašanje većine, ne treba da nas iznenadi ako nam zvaničan jezik bude bušmanski, jer je zaboga - tako demokratski.

(понедељак, 19. сеп 2016, 01:55) - ZoonlogonechononOOO [нерегистровани]

prirodno?!

Ko god poznaje prirodu i zivotinjski svet - shvatice da do 2 odsto svih odnosa nisu odnosi izmedju muzjaka i zenke, nego istopolni odnosi. E sad to sto Crkva ili konservativno drustvo ne dijeli takvo misljenje, jer smatra coveka vladarom sveta i odbija evoluciju ili cak prihvata evoluciju ali misleci da istopolni odnos nije dio evolucije, ne daje im pravo da se ta manjina sikanira, zlostavlja, ponizava, itd. Ljudi jednostavno ne mogu protiv prirode.

(понедељак, 19. сеп 2016, 01:47) - anonymous [нерегистровани]

Hoce da su malo ravnopravniji, da im pored Sorosa i drzava Srbija daje pare i privilegije

Koliko je kostala ova parada gradjane ?
Koliko je hiljada bezbednosnih snaga bilo angazovano da bi se neki prosetali ponosno i koliko je to sve placeno ?

(понедељак, 19. сеп 2016, 00:01) - Dule [нерегистровани]

Nije prirodno !!

Sve ja razumem i sve lepo postujem, ali stvarno nas ne trebaju ovi vise zamarati s necim sto jednostavno nije prirodno !!

Evo ja predlazem da se sledeca 'parada' odrzi u sumi, pa umesto da je pola grada blokirano 3-4 sata, nek oni fino lepo setaju sumom koliko im je volja

(недеља, 18. сеп 2016, 23:57) - Maja [нерегистровани]

aaart74@hotmail.com

Protestvuju, ok! Puno je policije i troskova za policiju. Zasto? Da ih neko ne ubije jer drugacije vide zivot. I oni placaju porez i za ono sto ne trose (neki od njih) kao recimo deciji dodatak nama koji nismo gay. Znaci da ne treba ni obezbedjenje da im drzava plati taj jedan dan? Obezbedjenje da ih u ime vere i nacije neko, bukvalno, ne ubije jer su hrabri i izlaskom ukazuju na svoje probleme i postojanje. Zivimo ovaj kratak zivot jedni pored drugih i jedni sa drugima. Lepse je