Камен темељац за 235 станова за избеглице у Овчи

Први потпредседник Владе Ивица Дачић положио је камен темељац за изградњу 235 станова намењеним избегличким породицама из Хрватске и Босне и Херцеговине, које имају пребивалиште на територији града.

Камен темељац су са Дачићем положили шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт, амбасадор САД Кајл Скот, заменик градоначенилка Београда Андрија Младеновић, комесар за избеглице Владимир Цуцић, те амбасадор ОЕБС-а Петер Буркхард.

Дачић је том приликом истакао да је важно да се после толико година реши питање стамбеног збрињавања избеглица што би довело и до затварања колективних центара.

"Оно што је најважније је да би њихова пуна интерграција у друштво била завршена", рекао је Дачић.

Вредност пројекта је 9,8 милиона евра и део је регионалног стамбеног пројекта који како је рекао Дачић, треба да реши питање стамбеног збрињавања нешто више од 16.000 породица, односно око 47.000 избеглица у Србији.

Дачић је истакао да су средства донатора бесповратна, односно да није реч о кредитима које бисмо морали да враћамо, док је део новца издвојио град Беоргад.

Наводећи да је Србија највећи корисник програма јер, нажалост, има највећи број избеглица, Дачић је истакао да ће се програм наставити и апеловао на међународну заједницу да се и даље одазива позивима за донације, јер финанасирање приојекта није до краја обезбеђено.

Дачић се захвалио свим донаторима, ЕУ, међународним организацијама, али земљама које су билатерални донатори.

Заменик градоначелника Андреја Младеновић је захвалио донаторима, наводећи да град учестује са 2,3 милиона евра у изградни 235 станова, али и да трошкови града превазилазе ту суму кад се имају у виду земљиште, техничка документација, пројекти, надзор и припремни радови на тој локацији. 

Давенпорт: Велики дан за породице које чекају 

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да му је драго што је дошло до конкретног напретка у овом Регионалном стамбеном програму, те да је почетак радова данас велики дан за породице које чекају адекватно решење више од 20 година.

Рекао да је ЕУ за Програм одвојила више од 200 милиона, истичући да му је веома посвећена и да од програма неће одустати.

"Све је могуће у сарадњи са нашим донаторима и партнерима, нарочито са Владом Србије и Комесаријатом", рекао је Давенпорт.

Истакао је и да очекује да се до краја године затворе сви колективни избеглични центри у Србији.

"Сарадња на регионалном програму шаље позитивну поруку што се тиче посвећености свих страна сарадњи и помирењу у региону", подвукао је Девенпорт.

Станови у Овчи требало би да буду изграђени за 14 месеци.

Регионални програм стамбеног збрињавања је заједнички вишегодишњи програм Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво