По којој цени ћемо пити воду

У Србији би до краја године требало да буде усвојена Стратегија за управљање водама до 2034. Предвиђа улагање од чак 8,5 милијарди евра, али и достизање економске цене воде од 1,35 евра по метру кубном. Један од начина да се то постигне је и поскупљење воде, које је претходних дана предложила Светска банка. О управљању водама у Србији говорило се и на међународној конференцији у САНУ.

Безбојни напитак по социјалној цени, од педесет до сто динара у Србији кошта кубни метар пијаће воде. То је замерка Светске банке. Саветује поскупљење због оцене да нема редовног улагања у тој области.

Цена воде, знатно нижа него у земљама Европске уније, мотивисала их је да Србији предложе критеријуме за поскупљење.

"Да ли ће одређена цена бити довољна да покрије економске трошкове и трошкове заштите животне средине? Да ли ће цена довести до ефикасне употребе воде и да ли ће бити довољно новца за инвестирање у тој области?", упитао је Џејмс Хант, консултант о критеријумима за одређивање цене воде.

Док се председник државе противи поскупљењу, каже да грађани ни по овој цени не могу да плаћају обавезе редовно, упућени рачунају да је вода у просеку два и по пута јефтинија него што би требало да кошта. Уз то, тек сваки десети град пречишћава отпадну воду. Једно од решења – да се струка и држава додатно удруже.

"То значи Министарство пољопривреде где је, и заштита животне средине и уређење водног режима – и једно и друго је тамо, онда иза тога да се повећају њихови капацитети, да држава повећа наше капацитете, предузећа која се тиме баве, то се ради улагањем у пројекте", каже Милан Димкић са Института "Јарослав Черни".

Да би се побољшала ситуација кад је реч о пречишћавању воде и снабдевању грађана и привреде, у наредних 25 година потребно је уложити 10 милијарди евра. Годишње најмање од 200 до 300 милиона евра. У Србији се годинама улаже двоструко мање.

"Републичка дирекција за воде преузела је кораке на припреми основних планских докумената, мислим на стратегију управљања водама Србије која треба да послужи као основа за спровођење мера за опоравак читавог сектора", каже Наташа Милић из Дирекције за воде.  

Вода из градског водовода још је јефтинија од било које флаширане. Док ће већина туриста у земљама трећег света купити флаширану воду, мало коме ће пасти на памет да она није безбедна за пиће у свим земљама Европе. Мапа агенције "Ситибејз" може помоћи – у којим земљама не морате да размишљате о употреби воде са чесме, а у којима би требало да будете опрезни. 

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво