Дачић и Зуроф осудили покушаје ревизије историје

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф, осудили су покушаје ревизије историје Другог светског рата, како у Хрватској, тако и у целој Европи.

"У разговору је посебна пажња посвећена, уз обострану осуду, покушају ревизије историје Другог светског рата, која се у Хрватској манифестује актуелним односом према Степинцу, Будаку, Барешићу, а на нивоу Европе и појединих чланица ОЕБС-а и настојањем да се избрише свака разлика између фашизма и комунизма", истиче се у саопштењу Министарства спољних послова.

Зуроф је допутовао у Србију и регион како би учествовао у раду Конференције о холокаусту која се одржава у петак у Загребу у присуству патријарха српског Иринеја и васељенског патријарха Вартоломеја.

За пројекат изградње Меморијалног центра холокауста "Старо сајмиште" на Новом Београду, Ефраим Зуроф је нагласио да његова изградња за Србију има национални, регионални и глобални значај јер ће подићи свест не само о јеврејским жртвама, већ пре свега о српским и ромским жртвама на овим просторима током Другог светског рата, што је мање познато у свету.

Отац Јован Ћулибрк, који је члан Комисије за изградњу "Старог сајмишта", упознао је Дачића и Зурофа са детаљима изградње, затим са предстојећим скуповима у Хрватској, као и о раду Мешовите комисије Српске православне цркве и Католичке цркве коју је формирао папа Фрања ради утврђивања чињеница о личности кардинала Алојзија Степинца.

Он је истакао посебан значај доласка васељенског патријарха Вартоломеја у Хрватску ради учешћа у активностима у организацији владике Порфирија и СПЦ у Хрватској.

Министар Дачић је поменуо усвајање Закона о реституцији имовине жртава холокауста без живих наследника, као и свој планирани сусрет са представницима Светског јеврејског конгреса на маргинама предстојећег 71. заседања Генералне скупштине УН-а у Њујорку, као илустрацију односа Србије према Јеврејима и Израелу.

У том контексту је, поводом инцидента на Аеродрому "Никола Тесла", истакао да осећа потребу да и Ефраиму Зурофу реафирмише познате ставове и позиције Републике Србије према држави Израел, додаје се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара