Трудом и радом до успешног повртара

Рогачица је повртарско село које поврћем снабдева читаву Бајину Башту. Најстарији су Радивоје Максимовић и Обрадин Илић, који су још увек и највећи произвођачи поврћа и расада у средњем Подрињу.

Давне 1959. године, тада седамнаестогодишњи Обрадин Илић изнео је на бајинобаштанску пијацу плави патлиџан и када је за дан зарадио месечну плату, каже, знао је да ће остати баштован. Узгајао је расад цвећа и дувана, али отхранио породицу производњом скоро 30 тона поврћа годишње.

"Мени ниједан пластеник преко зиме не лежи, не одмара, исто ко и ја што не одмарам, смењују се културе. На пример скида се паприка, бере ујутру, поподне је скинута, очишћена, метлом пометена, извршена дезинфекција, изфрејзерована, натопљена са микроорошивачима, овлажена земља просуши, одмах иде друга култура", објашњава Обрадин Илић из Рогачице.

Најмање четири годишње, додаје Обрадин са завршеном само основном школом, спремајући сетву спанаћа и украсних салата, на парцели коју је обновио дотеравши 700 камиона земље, након што му је бујична Рогачица у поплавама 2014. однела башту што на отвореном што под пластеницима на скоро два хектара. И пластеници за расад су опет са подним грејањем, системом наводњавања кап по кап.

"Ја сам био у току стално, ето да кажем са том савременом науком, значи читао литературу", истиче Илић.

Али путовао је и по свету на пољопривредне сајмове, саветовао са стручњацима, али и данас најрадије са комшијом Радивојем јер су у повртарске воде кренули у исто време, несебично делећи младим баштованима савете.

"Ако се позабаве трудом и радом, онда ће сами себи пронаћи куд да крену", каже Илић.

Радивоје Максимовић из Рогачице каже да од пољопривреде може да се живи.

"Држава би требало да направи у селу путеве, струју и воду, а сељак то после све уради сам, ништа му више не треба", каже Максимовић.

И наравно да су задовољни, додају углас, када се и у осмој деценији најбоље осећају у својим повртњацима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се