Превентивне мере за спречавање насиља над женама

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић и стална координаторка Уједињених нација у Србији Ирена Војачкова Солорано потписале су пројектни документ "Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама".

Тим документом предвиђају се превентивне мере за спречавање насиља над женама и едукација од најранијег узраста, али и усклађивање домаћих закона са европским тековинама.

Према речима Михајловићеве, тај споразум "интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама" имаће пре свега превентивни карактер.

"Породично и партнерско насиље није више само питање појединца или једне владе, то је друштвени и економски проблем против којег морамо сви заједнички да се боримо", рекла је Михајловићева на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Потпредседница Владе је подсетила да је у последњих 10 година у породичном насиљу убијено 314 жена, а само у овој години 16, а све то изазива и друге проблеме и утиче на децу.

"Када једног децембра будемо прочитали да ниједна жена није убијена и да ниједно дете није страдало у партнерском и породичном насиљу, онда ћемо моћи да кажемо да смо успели у овом послу", рекла је Михајловићева.

Захваљујући Уједињеним нацијама и Влади Шведске за подршку и помоћ у овом пројекту, потпредседница Владе је рекла да ће се тај пројекат бавити спречавањем насиља над женама и децом.

Један од задатака Координационог тела за родну равноправност који је на предлог премијера основала претходна влада, управо је превенција насиља и рад са најмлађим узрастом, навела је Михајловићева.

"О насиљу треба да говоримо не само када се деси, већ морамо да радимо сви заједно на превенцији да до тога не дође и да деца која у таквим породицама одрастају и пролазе трауме немају то као једини модел развоја па касније и сами постану насилници", нагласила је потпредседница Владе.

Други део овог пројетка је, како је навела, усклађивање закона који у својим сегментима имају питање насиља са европским стандардима и вредностима.

"Моја порука је да сви имамо обавезу да о овоме бар мало размислимо и да се у свом простору боримо против насиља над женама и децом. Држава је ту да створи законодавне оквире и да свим инструментима које је створила реагује. Свако ко види насиље треба да реагује", истакла је Михајловићева.

Стална координаторка Уједињених нација у Србији Ирена Војачкова Солорано је навела да ће овај пројекат омогућити наставак сарадње УН и Коодинационог тела за равноправност полова у борби против насиља над женама, које је како је рекла свеприсутно.

"Насиље постаје велики социјални проблем, а насиље над женама не сме да буде прихватљиво. То није само приватно питање, већ и друштвено", поручила је Солорано.

Координаторка Уједињених нација у Србији је истакла да ће уз подршку Шведске владе, УН и Координационо тело сада бити у могућности да настави борбу против насиља као и да жртве насиља добију подршку и буду у могућности да добију не само правну и друштвену помоћ и не само у Београду, већ у целој Србији.

Амбасадор Шведске Јан Лундин рекао је да је његовој земљи веома битна борба против насиља над женама и да ће се као чланица Савета безбедности од 2017. до 2018. у УН на томе посебно залагати и бити веома активна.

"То није само породични или лични проблем, борба мора да буде друштвена чак и глобална. Ово није смо спрски проблем она постоји свуда и у Шведској и у свим другим земљама", навео је Лундин.

Амбасадор Шведске је указао да је та борба део и ссведске спољне политике и да Шведска води такозвану политику равноправности, за коју се чак понекад каже и "феминистичка политика".

Потписници се надају да ће се променити црна статистика у Србији према којој је, за последњих десет година, у породичном насиљу убијено 314 жена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво