Иновативни лекови ускоро на позитивној листи

Скоро пет година се чека на увођење иновативних лекова на тзв. позитивну листу у Србији. Од 200 иновативних лекова, који су у Европској унији регистровани од 2010. године, о трошку осигурања пацијентима у Србији, према подацима Удружења иновативних произвођача лекова доступан је само један. Како РТС сазнаје, формирана је посебна Владина комисија за увођење иновативних лекова на позитивну листу Републичког фонда за здравствено осигурање. На рафовима српских апотека први лекови могли би да се нађу до краја године.

Горјана се осам година бори са ендокриним тумором, а Јелена је пре четири године победила лимфом. Различитих су година, професија, али имају заједнички циљ да пацијентима у Србији буду доступни најсавременији лекови. Учествују у иницијативи, која окупља више од 700.000 оболелих.

"Има пацијената чланова удружења чије индикације немају адекватну терапију. Односно постоји лек, али он није на листи Фонда", каже Горјана Ајзинберг из Удружења оболелих од ретких тумора.

"Пацијeнтима није доступан у нашем систему здравственог лечења и они су принуђени да се на разне начине сналазе да дођу до лека ако су у могућности, ако нису онда им је заиста живот угрожен", каже Јелена Ђурић из Удружења оболелих од лимфома - ЛИПА.

Да је неопходно увођење иновативних лекова и процедура, закључак је и студије о одрживости здравственог система, коју је пре годину дана у сарадњи са министарством здравља израдила Америчка привредна комора у Србији чије су чланице фармацеутске компаније, дистрибутери и приватне здравствене установе.

"Иновативне терапије не значе аутоматско повећање трошкова за здравствени систем, већ само прерасподелу постојећих средстава", каже Сандра Маринковић, председница Одбора Америчке привредне коморе за здравство.

У последњих пет година, најсавременији лекови о трошку осигурања, у Србију су споро стизали. Ове године обезбеђен је новац и пронађен је начин да преко посебних уговора, најсавременија терапија стиже до пацијената. Међутим уговори још нису реализовани.

"Према моделима који су нама послати, целокупна одговорност је на нама, од тога да се тражи огромна донација лека до тога да се вишак пацијента покрије преко фармацеутске компаније", каже Бојан Тркуља из Удружења произвођача иновативних лекова.

У Фонду саопштавају да су пажљиво анлизирали примедбе и захтеве удружења произвођача иновативних лекова и усвојила одређене измене са којима ће упознати и компаније и за које верују да ће бити прихватљиви и њима. Истовремено, овај проблем увидело је и Министарство здравља на чију иницијативу је урађен и први корак.

"Влада Србије јуче је формирала радну групу, коју чине представници Министарства здравља и РФЗО, управо на превазилажењу проблема око иновативних лекова. Ми очекујемо да ће ова радна група устројити јансе ставове, који ће то лекови до краја године бити уврштени на листу", каже Берислав Векић, државни секретар Министарства здравља.

Удружење пацијената се залаже за увођење система који је већ примењен у свету, а који омогућава јасне критеријуме по којима ће се лекови наћи на позитивној листи.

У Министарству здравља кажу да ће све бити транспарентно.

"У директној комуникацији са члановим републичке стручне комисије, као и удружењима пацијета који су директно били инволвирани у рад Комисије, ми ћемо у наредном периоду контактирати и фармацеутске куће са којима ћемо утаначити сваки финансијски моменат за сваки иновативни лек понаособ", каже Векић.

По увођењу критеријума, из Министарства здравља најављују да би се иновативни лекови системски сваке године уводили до 2020. и тиме би и пацијенти у Србији добили нову шансу за брже оздрављење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво