Вучић са грађанима који чекају на трансплантацију

Премијер Александар Вучић разговараo je у Влади Србије са грађанима који су на листи чекања за трансплантацију органа и који су последњих месеци лидери кампање "Најважнији позив у животу".

Седморо пацијената указало је премијеру на проблеме свих оних којима је нови орган једини спас и предложило хитно доношење новог Закона о пресађивању људских органа, који доноси новину – претпостављену сагласност за све пунолетне грађане Србије, саопштила је Канцеларија Владе за сарадњу с медијима.

Премијер Вучић је најавио и личну подршку новом закону јер, како је рекао, чињеница да имамо само три донора на милион становника говори да досадашње мере нису дале жељене резултате.

"Знате да увек инсистирам да се поредимо са бољима од себе. Нажалост, у овом сегменту велики број земаља је бољи од нас. У овом тренутку 800 људи налази се на листи чекања, оног – за њих најважнијег позива у животу, а тек 10 одсто њих добије орган који им спасава живот. Зато осим личне подршке кампањи, сматрам да и у Србији под хитно треба да буде усвојен нови закон, који ће унапредити програм трансплантације", истакао је Вучић.

Премијер је нагласио да ће охрабрити чланове Скупштине града и чланове Владе Србије да својим примером подрже кампању "Најважнији позив у животу" и потпишу донорске картице.

"Разумем бригу, стрепњу и трку са временом сваког од ових људи са којима сам данас разговарао и знам да такав проблем има и стотине других којима би нови орган спасао живот", истакао је премијер.

"Као одговорно друштво морамо да обезбедимо услове да се и на овај начин број спасених живота увећа. То би требало да буде и лична мисија свакога од нас", закључио је Вучић након разговора са пацијентима, представницима "Хемофарма" и Министарства здравља.

Вучић је захвалио директору "Хемофарма" Роналду Зелигеру на учешћу те компаније у подизању квалитета живота у локалној заједници и креирању јавно-приватних партнерстава у циљу јачања услуга у здравственом систему Србије.

Број коментара 62

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара