Почиње осликавање куполе на Храму Светог Саве

Радови на украшавању куполе Храма Светог Саве су почели, а очекује се да буду завршени до краја следеће године, речено је на потписивању донаторског уговора о осликавању куполе.

Уговор о донацији потписан је у Председништву Србије између Друштва за подизање Храма Светог Саве на Врачару, "Гаспром њефта" и организације "Московски међународни фонд за пружање помоћи УНЕСКО".

Потписали су га председник Србије Томислав Николић и патријарх Иринеј испред Друштва, Александар Дибаљ испред "Гаспром њефта" и Манана Валентиновна Попова у име Фонда.

Председник Николић је захвалио председнику Русије Владимиру Путину јер је омогућио да идеја о украшавању куполе буде спроведена у дело.

"Ово је братска, пријатељска, хришћанска помоћ", рекао је Николић наводећи да та помоћ долази "као киша која падне када је најпотребнија".

Потписивање споразума за осликавање Николић је оценио као израз историјских и свеобухватних веза са Русијом, додајући да ће Храм бити место где се може наћи мир и спокој у тешким временима, а да ће купола вечито спајати српски и руски народ.

Он је додао да је конкурс за реализацију тог пројекта био општи и да су у комисији били професори и уметници из Србије.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изразио је наду да ће осликавање бити завршено до краја следеће године захваљујући помоћи руске компаније "Гаспром њефт" од четири милиона евра.

"Надамо се да ће основни радови на осликавању целог Храма бити завршени до 2019. године када СПЦ обележава 800 годиона аутокефалности", рекао је Чепурин и додао да ће храм који је постао симбол Београда постати симбол пријатељства и узајамне подршке Србије и Русије.

За последњих двадесет осам година Руска православна црква обновила је и саградила 28.000 храмова. Тим искуством помажу српској цркви.

"Веома нам је драго што ово искуство које смо стекли, наши уметници могу сада овде да примене у рад под куполом највеличанственијег храма на Балкану", рекао је председник Одељења спољних црквених веза Московске патријаршије митрополит Иларион.

Патријарх Иринеј је подсетио да је Храм место у коме се сједињује цео српски народ у отаџбини, али и они који су се силом прилика нашли у другим државама.

Он је рекао да је СПЦ дубоко захвална братској, осдносно сестринској Руској цркви са патријархом Кирилом на челу, и додао да ће Храм представљати сви лепоту како својим стилом, иконама и мозаиком целог православља.

"Без обзира на то шта други мислили и покушавали да раздвоје два народа, неће у томе успети, јер нас сједињују односи из прошлости који се цементирају осликавањем Храма Светог Саве", рекао је патријарх Иринеј.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара