Потписан споразум за побољшањe положаја Рома

Представници Националног савета ромске националне мањине и Форума за етничке односе потписали су споразум за побољшањe положаја Рома, а том приликом истакнуто је да су Роми на маргинама друштва и да је један од основних проблема што их нема на местима где се доносе одлуке.

Споразум који обухвата 19 области потписали су председник Извршног одбора Форума за етничке односе Душан Јањић и председник Националног савета ромске националне мањине Витомир Михајловић.

Јањић је истакао да Србији треба стратегија одрживе мањинске политике која би, пре свега, акценат ставила на укључивање националних мањина.

''Влада, држава је ту да направи искорак када је у питању положај Рома. Једна таква стратегија је донета у марту. Тако да се ова наша платформа ослања на ту стратегију и ова наша иницијатива има за циљ да помогне да се ова стратегија Владе, државе и друштва Србије изврши", наглашава Јањић.

Сматра да је очигледно да десетогодишњи и дужи рад на укључивању Рома даје неке резултате.

Јањић наводи да су Роми заједница у највећем ризику који постоји у социјалном, економском и политичком смислу у Србији и Европи и отуда пажња и нужан одговор.

"Ради се о озбиљном делу српског друштва које се налази на маргинама. Када је један део друштва на маргинама, то значи да је цео организам болестан и зато је потребна оваква сарадња", рекао је Јањић и додао да Национални савет Рома и Форум дуго сарађују.

Како каже, Национални савет је врховна институција мањинске самоупарве Рома и част је да се може ући у такав облик сарадње.

Наглашава да је важна рационална одлука да на неким питањима која су ургентна удруже снаге како би их ефикасно и брзо решили.

"Национлни савет Рома достигао је завидни ниво и не може се спорити да Роми имају већ озбиљну политичку, интелектуалну, културну елиту у односу на период од деведесетих и сада је важно да Национални савет Рома добије једну заиста одрживу професионалну структуру као Национални савет Мађара", рекао је Јањић.

Напомиње да је идеја да се што више људи образује, али и да они људи који су практично радили неке послове за то добију верификацију и места у институцијама.

"Наша сарадња има за циљ да помогне што веће и бројније укључивање Рома у јавни живот, у институције, у одлучивање, администрацију", рекао је Јањић.

Михајловић је рекао да дуго година постоји борба да Роми буду присутни на местима где се води јавна политика и где се решавају проблеми.

Споразум о заједничкој сарадњи важан је нарочито око имплементације одређених пројеката усмерених према Ромима, а посебно у подизању капацитета Националног савета, пре свега када је у питању адукација, рекао је Михајловић.

Када је у питању положај Рома, од 2003. године ситуација је другачија јер тада почиње искорак државе према Ромској националној заједници и испуњавања датих обећања, пре свега када је у питању остваривање права у области културне аутономије - образовања, информисања, културе и службене употребе језика.

"Ми смо као Национални савет највећи успех постигли у образовању зато што смо дали приоритет у решавању ромског проблема од примене афирмитивних мера и од 2003. године до данас изнедрили две генерације студената који завршили факултете и успели да их интегришемо", напоменуо је Михајловић.

Навео је да 90 одсто Рома нема стално запослење и да их исто толико користи социјалну помоћ.

Михајловић је истакао да се 12 година није успело у томе да се припадници ромске мањине укључе тамо где се решавају проблеми.

Рома нема у парламенту, а у последњих неколико година ни у извршној власти, министарствима, закључио је Михајловић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво