Зашто на Балкану национализам не излази из моде?

У региону је у последњих 20 година много труда и новца уложено у помирење народа. Политичари су се сретали, извињавали и клањали жртвама, али све што би постигли порушили би у првој следећој предизборној кампањи. Зашто помирење није дубље и да ли је национализам и даље важан предизборни адут?

Од 2000. до 2016. године у Србији, Хрватској и Босни и Херцеговини гласало се чак 34 пута - на локалу, парламентарним и председничким изборима. Најдужа пауза између избора у све три земље била је годину дана, што значи да је добар део преосталог времена потрошен у кампањи у којој су политичари све три земље често бираче заводили национализмом.

Завођење је углавном успешно јер је национализам лак начин да се скрене пажња са других проблема.

"То су пре свега економски проблеми, али и остали које нису способни да реше, из субјективних или објективних разлога, окрећу се ономе што на неки начин може још више да утврди страхове", наводи Соња Лихт из Београдског фонда за политичку изузетност.

Страх међу неке бираче у Хрватској унео је и снимак састанка бившег премијера Зорана Милановића и хрватских бранитеља. То што социјалдемократа иде у десно није чудно, кажу познаваоци прилика у Загребу.

"Не бих рекла да у Хрватској овај повишени национализам директно одговара формули хлеба и игра. Он се овде одвија више по систему призивања срећне меморије. Хрватска је ушла у период дугорочне политичке нестабилности и то је нешто са чиме Хрвати морају да изађу на крај, или ће их политичке елите држати у 1991. години", објашњава Весна Кнежевић, дописница РТС-а из Беча. 

Опасност од запаљивих изјава прети и из БиХ где се спремају локални избори и референдум о Дану Републике Српске.

"Ситуација у Босни није на нивоу атмосфере најздравија, а онда то по систему спојених посуда - због Републике Српске, а и Хрвата унутар Федерације, нужно одражава и на Србију и на Хрватску", каже писац Мухарем Баздуљ.

Оно што је национализам у све три државе, бар формално и повремено утишавало, био је европски услов - помирење у региону. Али, када се избори приближе помирење се своди на фразу.

"Процес помирења захтева озбиљну промену приступа образовању, где ће се о другима говорити као о мојој могућности да будем бољи", наглашава Лихт.

"Мислим да је тај процес на нивоу обичног света одавно почео, онда када је почела слобода кретања, кад су људи почели да се не устручавају да иду на територију војске која их је пре пет, седам или 10 година гранатирала", сматра Баздуљ.

Можда политичари потцењују дубину помирења када призивају лошу прошлост, а можда баш добро знају шта бирачи у региону желе да чују и подрже. Прва провера је за мање од две недеље на парламентрним изборима у Хрватској.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара