Мине и бомбе опасни трагови ратова на тлу Србије

Деминер је тешко повређен на Копаонику приликом уклањања и уништавања бомби заосталих после НАТО бомбардовања 1999. Младић повређен у експлозији ручне бомбе. Гранате из Другог светског рата пронађене приликом копања канала за водоводну мрежу у селу Поцерски Причиновић и на градилишту "Београда на води". Све се то догодило у последњих десетак дана, а трагови оружаних сукоба на овим просторима и даље представљају опасност.

На Копаонику су у протеклих 17 година од касетних бомби погинула четири деминера, а тројица су повређена. Касетне муниције има на још око три милиона квадратних метара.

"Уколико би смо имали довољно средстава да би се разминирао Копаоник требало би нам две, три године", каже Јовица Симоновић директор Центра за разминирање Србије.

Уклањање касетних бомби ради се уз помоћ донација САД, Ирске, Чешке, Немачке, Норвешке, а значајна је и помоћ Руске Федерације. Треба уклонити и мине са простора од око два милиона квадратних метара на југу Србије.

"Србија има рок да до 2019. испуни члан 5 Отавске конвенције, што је забрана противпешадијских мина, промета коришћења и Центар ће дати све од себе да тај рок испуни иако је веома тешко с обзиром да све што ради Центар везано за разминирање иде преко донација које су сваке године све слабије", додаје Симоновић.

Авио-бомби, како се процењује, има на око 150 локација на дубинама већим од 15 метара. Центар за разминирање направио је процену ризика за градилиште "Београда на води" , где је до сада пронађена једна минобацачка граната из Другог светског рата. Сумња се да у реци Сави има минских направа заосталих из периода сукоба од 1991. до 1995. године.

"Ја сам као вештак балистичар имала неколико ситуација где су деца настрадала јер су људи приликом враћања са ратишта бацали у Саву. Сада смо покренули један пројекат који се односи на превенцију деце да би научили основне ствари које се односе на њихову личну безбедност", каже Зорица Суботић председница Националне асоцијације за оружје Србије.

Процењује се да у Србији има више од 200.000 комада нелегалног оружја. У току је још један покушај легализације који важи од 1. јула до 1. новембра.

"Та средства представљају опасност затио што могу доћи у контакт нарочито деце која из радозналости могу да изазову експлозију и активирају такве направе. У складу са наредбом о легализацији ако предају од 1.јула до 1. новембра нема никаквих санкција. нико их неће ни питати одакле им", наводи Братислав Ранчић начелник Управе за цивилну заштиту МУП Србије.

Терен није потпуно очишћен ни десет година после експлозије у војном магацину у Параћину где се и ове године ради на уклањању остатак експлозива.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво