Како отићи на путовање без страха од преваре

Иако је српски Закон о туризму по европским стандардима, и даље има оних који га не поштују, што показује број пријава туриста инспекцији. У земљи има око 900 туристичких агенција, од којих само 550 има лиценцу организатора путовања. У првих седам месеци ове године лиценцу је изгубило пет агенција, а у току је одузимање још две лиценце. Поређења ради, у Француској има 350 организатора путовања и у последњих девет година никоме није одузета лиценца.

Скоро да не прође ниједно лето без огорчених путника који су, по доласку на жељену дестинацију, схватили да је аранжман који су купили – Потемкиново село. Тако је у првих седам месеци у туристичку инспекцију стигло 176 пријава против агенција, од којих је, како је закључено, 114 оправданих.

Велика већина туриста не зна да може да закључи посебан уговор са агенцијом у којем ће, на пример, тражити спратност и врсту собе, јер их агенти о таквој могућности не информишу.

Јелена Сладић Јаковљевић, начелница инспекције у Министарству туризма, каже да туристичка инспекција не може да утиче на то које ће они куће да закупе нити имају могућност да оду до дестинације и да провере како тај смештај изгледа.

"Туристичка агенција, ако има представника на дестинацији, она мора да има са њим закључен уговор на основу кога тај представник обавља одређене послове", каже Сладић Јаковљевић.

У току летње сезоне, у сваком тренутку на око 370 дестинација у којима бораве српски туристи има између 500 и 700 представника туристичких агенција. По Закону о условима упућивања запослених у иностранство и њиховој заштити, они би требало да буду пријављени у централном регистру због промене шифре делатности запосленог. Међутим, кажу надлежни, то није учинила ниједна туристичка агенција.

Зоран Лазић, помоћник министра рада, каже да је разнолик начин на који наше туристичке агенције шаљу своје агенте у иностранство да раде и воде одређену групу људи који су туристи, а који су њима платили туристичке аранжмане.

"Углавном ниједна од од тих туристичких агенција није пријавила Министарству рада упућивање својих запослених на рад у иностранство, а ми не располажемо подацима да ли су нашли неке друге начине да ти радници оду и раде у иностранству", каже Лазић.

Ипак, неки од донедавно честих проблема туриста су решени. Попут оног да, тек по доласку на жељену дестинацију, схватите да вам агенција није уплатила боравак, или да вам, када завршите одмор – агенција ускрати превоз кући.

Срђан Џивџановић, генерални секретар Пословног удружења туристичких агенција, АТАС каже да је од 1. јануара ступио нови систем гаранција који подразумева минималну гаранцију од 300.000 евра, коју издају осигуравајуће куће – то су полисе осигурања и њима се путник директно обраћа.

"Путницима, наравно, треба омогућити да што лепше проведу своје летовање за новац који су платили без обзира на то о којој се суми ради. Агенције би требало да се труде да уколико путник незадовољан смештајем – да му нађу смештај, односно изађу у сусрет", каже Џивџановић.

Док су наши туристи принуђени да проверавају сваки детаљ аранжмана, ако желе сигуран одмор, у земљама у којима је та област боље уређена, попут Француске, грађани путују без страха од преваре.

"Ниједној туристичкој агенцији, односно организатору путовања, није исплативо да не одговори на понуду коју је дала у аранжману из тог разлога што ће се у супротном срести са енормним трошковима и судским спорова а самим тим ће резултирати затварањем те агенције", каже Слађана Новаковић, представник француске туристичке агенције "Туркома".

Нема прецизних података о томе колико је грађана или фирми у спору са туристичким агенцијама и колико ти поступци трају.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи